VIDEO ⟩ ASV speciālo operāciju lidmašīna un reaktīvās artilērijas raķešu sistēma Spilves lidlaukā (14)

Jānis Vingris
, Žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X

Šodien Spilves lidlaukā norisinājās ASV Speciālo operāciju spēku Eiropā gaisa kuģa MC-130J Commando II nolaišanās vingrinājums, demonstrējot ātru augstas mobilitātes raķešu artilērijas sistēmas (High Mobility Rocket Artillery System - HIMARS) atgādāšanu un izvēršanu.

Lidmašīna MC-130J Commando II ir aprīkota ar dažādu radaru sistēmām, tā 20 metru augstumā no zemes spēj slēpti ielidot pretinieka teritorijā un piezemēties vietās, kas atrodas pretinieka kontrolē.

Ar nolaišanās demonstrējumu Spilves lidostā tika demonstrētas šīs lidmašīnas un pilotu spējas piezemēties vietās, kur nav navigācijas ierīču - pamestos lidlaukos, uz šosejām un cieta seguma grants lidlaukiem.

MC-130J lidmašīna ir apliecinājusi sevi darbībā Afganistānā, kur tā spēja nolaisties uz ļoti īsiem grantētiem skrejceļiem.

Spilves lidlaukā demonstrē augstas mobilitātes raķešu artilērijas sistēmas atgādāšanu un ātru izvēršanu
Spilves lidlaukā demonstrē augstas mobilitātes raķešu artilērijas sistēmas atgādāšanu un ātru izvēršanu Foto: Jānis Škapars/TVNET

Ar lidmašīnu atgādātā HIMARS sistēma ir augstas precizitātes raķešu artilērijas sistēma ar darbības attālumu līdz 500 kilometriem. Sistēma spēj izšaut raķetes gan pa stacionāriem, gan kustīgiem mērķiem uz sauszemes un jūrā.

Nacionālo bruņoto spēku Speciālo uzdevumu vienības komandieris komandkapteinis Staņislavs Leimanis stāsta, ka Spilves lidlaukā redzētais ir kompless vingrinājums: “Šo vingrinājumu nodrošina divu spēku veidi - ASV Speciālo spēku aviācija un konvenciālie spēki, kas darbina sistēmu. Slēpta iefiltrēšanās, ātra HIMARS sistēmas izvēršana, raķešu izšaušana un vietas pamešana ir šīs sistēmas priekšrocība. Raķešu artilērijas sistēmas izvēršana un uzkraušanās atpakaļ lidmašīnā aizņem vien aptuveni 15 minūtes. ”

Spilves lidlaukā notikušā vingrinājuma laikā Aizsardzības ministrs Artis Pabriks atklāja, ka Latvijai ir plāni iegādāties šādas HIMARS sistēmas bruņoto spēku vajadzībām un pašlaik notiek sarunas ar Vašingtonu par iegādes veikšanu.

Spilves lidlaukā demonstrē augstas mobilitātes raķešu artilērijas sistēmas atgādāšanu un ātru izvēršanu
Spilves lidlaukā demonstrē augstas mobilitātes raķešu artilērijas sistēmas atgādāšanu un ātru izvēršanu Foto: Jānis Škapars/TVNET

Vingrinājuma mērķis bija demonstrēt kolektīvās aizsardzības spējas un sabiedroto spēju Latvijā ātri nogādāt uguns atbalsta spēju, sniedzot atbalstu Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem valsts aizsardzībā. Vingrinājuma laikā tika pārbaudīta bruņoto spēku sadarbība un Latvijas spēja nodrošināt uzņemošās valsts atbalstu.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu