Palielinās summu, no kuras jāmaksā solidaritātes nodoklis (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Naudas maks ar santīmu monētām.
Naudas maks ar santīmu monētām. Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja likuma grozījumus, kas no 62 800 līdz 78 100 eiro palielina gada ienākumu līmeni, uz kuru attiecas solidaritātes nodokļa maksāšana un iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) paaugstinātās likmes piemērošana.

Grozījumi paredz noteikt, ka sociālās apdrošināšanas obligāto un brīvprātīgo iemaksu objekta maksimālais apmērs gadā tiek palielināts no 62 800 līdz 78 100 eiro gadā.

Izmaiņas bija nepieciešams veikt, jo obligāto iemaksu un brīvprātīgo apdrošināšanas iemaksu objekta maksimālais apmērs no 2019.gada 1.janvāra tiek aprēķināts un noteikts trim gadiem. Iepriekš aprēķinātā summa 62 800 eiro būs spēkā līdz 2021.gada 31.decembrim.

Ņemot vērā, ka iemaksu objekta maksimālais apmērs vienlaikus ir arī slieksnis, no kura tiek sākta solidaritātes nodokļa maksāšana, kā arī no šī sliekšņa tiek piemērota IIN paaugstinātā likme, tad nepieciešams jauno apmēru iekļaut likumā, skaidrots likumprojekta anotācijā.

Pēc Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) datiem sociāli apdrošinātās personas, kuru gada kopējais veicamo iemaksu objekts par 2020.gadu pārsniedza 78 100 eiro, bija 2971 cilvēks.

Tāpat grozījumi likumā noteiks, ka, aprēķinot vidējo apdrošināšanas iemaksu algu darba ņēmējam, par kuru ir jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas no minimālā obligāto iemaksu objekta, VSAA ņem vērā minimālo obligāto iemaksu objektu, kāds sociālās apdrošināšanas informācijas sistēmā ir aprēķināts un reģistrēts dienā, kad valsts sociālās apdrošināšanas pabalsts vai atlīdzība tiek piešķirta.

Tiks noteikts, ka valsts sociālās apdrošināšanas pabalsts vai atlīdzība netiks pārrēķināta, ja, veicot minimālā obligāto iemaksu objekta aprēķinu vai pārrēķinu, mainīsies minimālā obligāto iemaksu objekta apmērs.

Grozījumi likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu" ir viens no valsts budžeta 2022.gadam pakotnes likumprojektiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu