Rinkēvičs: Trīs jūru iniciatīvai ir jāveicina investīciju piesaiste (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Foto: Edijs Pālens/LETA

Trīs jūru iniciatīvai (TJI) ir jāveicina investīciju piesaiste, ir pārliecināts Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV), kurš pirmdien Vašingtonā tikās ar ASV valsts sekretāra vietnieci Vendiju Šermanu, lai pārrunātu abu valstu divpusējās attiecības, jautājumus par TJI, transatlantiskās attiecības, sadarbību NATO un starptautisko attiecību aktualitātes.

Kā informēja Ārlietu ministrijā (ĀM), tikšanās laikā Rinkēvičs pauda gandarījumu par Latvijas un ASV politisko dialogu, kas esot raksturojams kā ļoti labs un intensīvs. Ministrs atzīmēja, ka Latvija pašlaik gatavojas NATO ministru sanāksmei Rīgā, kuras laikā vēlētos rīkot ASV valsts sekretāra Antonija Blinkena divpusējo vizīti.

Puses arī pārrunāja TJI. Latvijas ārlietu ministrs pauda nostāju, ka TJI ir ģeopolitiski nozīmīga platforma, kurai jāveicina investīciju piesaiste reģiona ilgtspējīgā, uzticamā un iekļaujošā savienojamībā. Tādējādi šai iniciatīvai ir stratēģiska nozīme padarīt reģionu spēcīgāku, vienotāku un konkurētspējīgāku, vienlaikus mazinot nevienlīdzību un stiprinot spēju stāties pretim globāliem izaicinājumiem.

Ministrs pauda pārliecību, ka ASV klātbūtne Baltijas reģionā ir neatsverams atturēšanas un aizsardzības elements, arī plašākā Eiropas drošības kontekstā. Tādējādi būtu nepieciešama vēl lielāka un nozīmīgāka ASV klātbūtne Latvijā. To iespējams panākt ar dalību mācībās un aizsardzības plānošanas aktivitātēm, pauda Rinkēvičs.

Amatpersonas arī pārrunāja drošības politikas tematiku. Rinkēvičs pauda pārliecību, ka ir svarīgi konkrēti soļi NATO tālākā adaptācijā kā politiski, tā militāri. ASV līderībai un atbalstam šajā jautājumā ir izšķiroša loma. Tāpat spēku struktūras modernizēšana un NATO spēku gatavības palielināšana ir būtiska, lai stiprinātu NATO kolektīvās aizsardzības un atturēšanas spējas, tostarp Baltijas reģionā. Arī NATO Stratēģiskās koncepcijas izstrāde ir viens no galvenajiem uzdevumiem līdz Madrides samitam. Ministrs pauda cerību, ka NATO ārlietu ministru sanāksme Rīgā sniegs būtisku pienesumu šajā jautājumā.

Runājot par situāciju Baltkrievijā, ārlietu ministrs pauda viedokli, ka ar Krievijas atbalstu Aleksandrs Lukašenko ir konsolidējis varu. Rinkēvičs uzsvēra, ka uz robežas ar Baltkrieviju sastopamies ar Lukašenko režīma organizētu hibrīduzbrukumu ar mērķi destabilizēt situāciju Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs.

"Tā ir asimetriska atbilde uz ES piemērotajām sankcijām. Lukašenko režīms organizē un veicina trešo valstu pilsoņu plūsmu uz ES robežu, kas, ņemot vērā gadalaikam atbilstošos apstākļus reģionā, apzināti minētās personas pakļauj briesmām," pauda ministrs.

Rinkēvičs uzsvēra, ka Baltkrievijas varas iestādēm jāuzņemas pilna atbildība par notiekošo un jāpārtrauc nepieņemamā prakse izmantot neaizsargātus cilvēkus politiskiem mērķiem. Vienlaikus esot jāturpina sankcijas un atbalsts pilsoniskajai sabiedrībai.

Latvijas ārlietu ministrs norādīja, ka patlaban ES strādā pie sankciju piektās kārtas. Pēc viņa paustā, ES dalībvalstis diskutē par Baltkrievijas nacionālo lidsabiedrību "Belavia" un citu Baltkrievijas amatpersonu, valsts uzņēmumu un aģentūru, kas ir iesaistītas operācijā pret ES ārējo robežu, sankcionēšanu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu