Pirmo reizi vēsturē ārpus mūsu galaktikas atklāta planēta (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Spirālveida galaktika Mesjē 51.
Spirālveida galaktika Mesjē 51. Foto: Wikimedia Commons

Ārpus mūsu Saules sistēmas ir atklātas jau teju 5000 eksoplanētas, tomēr tās visas atrodas Piena Ceļa galaktikā. Tagad zinātnieki domā, ka ir atraduši pirmo planētu ārpus mūsu galaktikas.

Iespējamais planētas signāls tika atklāts ar NASA teleskopu “Chandra X-Ray Telescope”, un planēta atrodas Mesjē 51 galaktikā, kas atrodas aptuveni 28 miljonus gaismas gadu tālu no Piena Ceļa galaktikas.

Jaunais atklājums ir balstīts uz novērojumiem, kad planēta nonāk priekšā kādai zvaigznei, bloķējot daļu tās izstarotās gaismas, ko iespējams novērot ar teleskopiem no Zemes. Šāda veida tehnika ir izmantota, lai atklātu tūkstošiem eksoplanētu, vēstīts izdevumā “BBC”.

Pētnieki jaunatklāto planētu nodēvēja par “M51-ULS-1b” un cer, ka atklājums mainīs veidu, kā mēs meklējam planētas Piena Ceļa galaktikā un ārpus tās.

“Mēs jūtamies priviliģēti, ka varam veikt šo darbu. Tajā demonstrēta jauna metode, ko var lietot jaunu planētu meklējumos gan Piena Ceļā, gan ārpus tā,” izdevumam “Science Alert” komentēja pētniece Rozanne di Stefano.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature Astronomy”.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu