“Tesla” vērtība pārsniedz triljonu (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Tesla logotips uz automašīnas
Tesla logotips uz automašīnas Foto: LETA

Autoindustrijas giganta “Tesla” tirgus vērtība pirmo reizi ir pārsniegusi triljonu dolāru, ziņo Financial Times. Kompānijas akciju cenu vērtība pieauga par 12,6% pēc tam, kad automašīnu nomas uzņēmums “Hertz” paziņoja par 100 000 Tesla Model 3 auto iegādi četru miljardu dolāru vērtībā.

“Tesla” šobrīd ir pārliecinoši lielākā auto ražošanas kompānija pasaulē, tirgus kapitalizācijas ziņā apsteidzot tuvāko sekotāju “Toyota” par vairāk nekā 700 miljardiem eiro. “Tesla” ir uzrādījusi peļņu deviņos ceturkšņos pēc kārtas, un tā plāno ievērojami palielināt ražošanas jaudu. 2020. gadā “Tesla” saražoja ap pusmiljonu automašīnu, tomēr kompānijas dibinātājs Īlons Masks (Elon Musk) apgalvo, ka ražošanas jauda ik nākamo gadu pieaugs par 50%.

Tomēr paredzams, ka kompānijas peļņas galvenais avots būs tās programmatūras abonēšana, nevis mašīnu pārdošana. Šobrīd, piemēram, “Tesla” pārdod “Pilnībā braucošas” mašīnas programmatūru par 199 dolāriem mēnesī.

Kompānijas straujais vērtības pieaugums ir izraisījis zināmu pārsteigumu analītiķu aprindās. Četru miljardu dolāru vērts pasūtījums ir ievērības cienīgs, tomēr kompānijas kopējā vērtība pieauga par 80 miljardiem dolāru.

Tā kā kompānijas vadītājam Maskam pieder aptuveni piektdaļa uzņēmuma akciju, viņa bagātība vienas dienas laikā pieauga par vairāk nekā 30 miljardiem.

Pasaules bagātāko cilvēku sarakstā viņš ieņem pārliecinoši pirmo vietu, apsteidzot citas ASV kompānijas “Amazon” dibinātāju Džefu Bezosu (Jeff Bezos) nu jau par gandrīz 100 miljardiem dolāru.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu