Nīderlandes tiesa liek atdot zeltlietu kolekciju Ukrainai, nevis Krimas muzejam (4)

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Nīderlandes apelācijas tiesa otrdien nolēmusi, ka senu Krimas zelta artefaktu kolekcija, uz ko pretendē Ukraina un muzeji Krievijas okupētajā Krimā, ir jāatdod Ukrainas valstij.

Artefakti, tostarp zelta ķivere un kakla rotājums, kas katrs sver vairāk nekā kilogramu, bija izstādīti Nīderlandē, kad Krievija 2014.gadā okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu.

Tiesa secināja, ka Ukrainas nacionālās kultūras intereses ir pārākas par Krimas muzeju interesēm, un nolēma, ka Alarda Pīrsona muzejam Nīderlandē vairs nav pienākums atdot šos artefaktus Krimas muzejiem.

Nīderlandes apelācijas tiesas lēmumu vēl iespējams apstrīdēt Nīderlandes Augstākajā tiesā.

Zemākās instances tiesa jau 2016.gadā nolēma, ka Alarda Pīrsona muzejam jāatdod šīs arheoloģiskās bagātības Ukrainas valdībai, bet Krievija šo lēmumu pārsūdzēja.

Tomēr apelācijas tiesa norādīja, ka zemākās instances tiesa kļūdaini nospriedusi, ka tikai valdības var pretendēt uz kultūras mantojuma objektiem.

Amsterdamas universitāte, kam pieder Alarda Pīrsona muzejs, paziņoja, ka muzejs turpinās glabāt objektus, kamēr būs izsmeltas visas apelācijas iespējas.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu