Covid-19 krīzēs skarto uzņēmumu atbalstam plānots novirzīt 240 miljonus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Oktobrī un novembrī apgrozāmo līdzekļu atbalstam Covid-19 skartajās nozarēs strādājošajiem uzņēmējiem Ministru kabinets otrdien piešķīra kopumā 240 miljonus eiro jeb 120 miljonus eiro mēnesī.

Atbalsta aprēķins veidots, pamatojoties uz Covid-19 otrā viļņa atbalsta piešķiršanas tendencēm periodā no pagājušā gada decembra līdz šā gada jūnija beigām, ņemot vērā, ka saskaņā ar Valsts ieņēmumu datiem (VID) datiem, vislielākais pieprasījums bija par 2021.gada februāri - iesniegumu skaits 8747 un attiecīgi pieprasītais atbalsta apmērs 120 289 085 eiro apmērā.

Ekonomikas ministrija (EM) atbalsta piešķiršanu pamato ar atkārtoti noteiktajiem ierobežojumiem Covid-19 izplatības mazināšanai tirgos turpmākajos mēnešos, kas krasi ietekmēs uzņēmumu apgrozāmo līdzekļu pieejamību un spēju veikt saimniecisko darbību.

Atbalsts būs pieejams gan sīkiem (mikro), maziem un vidējiem uzņēmumiem, gan lieliem uzņēmumiem.

Konkrētajam atbalsta veidam varēs pieteikties uzņēmumi, kam atbalsta perioda mēnesī apgrozījums ir krities vismaz par 20%, salīdzinot ar vidējo apgrozījumu šā gada jūlijā, augustā un septembrī kopā, un atbalsta perioda mēnesī apgrozījums krities vismaz par 30%, salīdzinot ar apgrozījumu 2019. vai 2020.gada atbilstošajā mēnesī, turklāt šim apgrozījuma samazinājumam ir jābūt saistītam ar saimnieciskās darbības ierobežojumiem, kas saistīti ar epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai.

Uz jauniem uzņēmumiem, kas reģistrēti pēc 2021.gada 1.janvāra, attiecas tikai nosacījums par apgrozījuma kritumu atbalsta saņemšanas mēnesī par 20%, salīdzinot ar šā gada vidējo apgrozījumu 2021.gada jūlijā, augustā un septembrī, arī šim kritumam jābūt saistītam ar saimnieciskās darbības ierobežojumiem; minētajiem.

Tāpat apgrozāmo līdzekļu atbalstam kvalificēsies arī uzņēmumi, kuru apgrozījums atbalsta perioda mēnesī uzņēmuma ir krities vismaz par 30%, salīdzinot ar apgrozījumu 2019.gada atbilstošajā kalendāra mēnesī un apgrozījums 2021.gadā vismaz trīs mēnešus ir pārsniedzis 10% no 2019.gada atbilstošā kalendāra mēneša apgrozījuma, un šis apgrozījuma samazinājums ir saistīts ar saimnieciskās darbības ierobežojumiem.

Aprēķinot apgrozījuma kritumu, nav jāņem vērā šajos noteikumos noteikto iepriekš saņemtā atbalsta apmēru.

Apstiprinātie Ministru kabineta noteikumi paredz, ka atbalstu nosaka 30% apmērā no uzņēmuma bruto darba algas, tai skaitā arī veiktās darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kopsummas, par kuru aprēķināti darba algas nodokļi šā gada jūlijā, augustā un septembrī, bet ne vairāk kā 100 000 eiro katrā atbalsta perioda mēnesī atsevišķi un 1,8 miljoni eiro saistītu personu grupai.

Vienlaikus jāņem vērā, ka virkni saimniecisko nozaru darbību neietekmē izsludinātās Covid-19 ārkārtējās situācijas dēļ ieviestie ierobežojumi, tāpēc šo nozaru komersantiem šis atbalsts nebūs pieejams. Apgrozāmo līdzekļu atbalsts nebūs pieejams - lauksaimniecības, mežsaimniecības un zivsaimniecības, ieguves rūpniecības un karjera izstrādes, apstrādes rūpniecībā, elektroenerģijas, gāzes apgādes, siltumapgādes un gaisa kondicionēšanas, ūdens apgādes notekūdeņu, atkritumu apsaimniekošanas un sanācijas, būvniecības, telekomunikāciju, datorprogrammēšanas, konsultēšanas nozarēs.

Tāpat atbalstam nekvalificēsies arī informācijas pakalpojumu sniedzēji, finanšu un apdrošināšanas darbību sniedzēji, darbaspēka un nodrošināšanas ar personālu nozarē strādājošie, ainavu veidošanas un uzturēšanas darbības veicēji, kombinēto biroju administratīvo pakalpojumu sniedzēji, kopēšanas, dokumentu sagatavošanas un citu specializētu biroju palīgdarbību sniedzēji, informācijas zvanu centru darbībā strādājošie, valsts pārvaldes un aizsardzības jomas pārstāvji, kā arī sabiedrisko, politisko un citu organizāciju darbības nodrošinātāji.

Grozījumi atbalsta programmās vēl tiks skaņotas ar Eiropas Komisiju.

Jau vēstīts, ka līdz 15.novembrim Latvijā spēkā ir stingri Covid-19 ierobežojumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu