Atbalsts uzņēmējiem Covid-19 krīzes pārvarēšanai: valdība informē par nolemto (9)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Foto: Valsts kanceleja

Šodien, 26.oktobrī, notika kārtējā Ministru kabineta (MK) sēdē, kurā tika pieņemti lēmumi saistībā ar atbalstu uzņēmējiem Covid-19 krīzes pārvarēšanai, kā arī tika pārrunāta aktuālā situācija veselības aprūpes sistēmā. Preses konferencē pēc sēdes MK informē par nolemto.

Preses konferencē piedalās:

💬 Ministru prezidents Krišjānis Kariņš;

💬 Veselības ministrs Daniels Pavļuts;

💬 Finanšu ministrs Jānis Reirs;

💬 Slimību profilakses un kontroles centrs Infekcijas slimību un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs;

💬 Starpinstitūciju darbības koordinācijas grupas vadītājs, Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis.

Līdz šim Latvija saņēmusi vairāku valstu neoficiālus apliecinājumus par gatavību palīdzēt ar medicīnas aprīkojumu un ierīcēm, otrdien pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Valstis, kas ir gatavas palīdzēt Latvijas slimnīcām risināt Covid-19 krīzi, politiķis neatklāja.

"Mēs esam saņēmuši neoficiālus apliecinājumus, ka vairākas valstis nopietni gatavojas sniegt mums palīdzību. Vismaz trīs uzreiz varētu nosaukt, bet, tā kā šobrīd oficiālais palīdzības lūgums ir procesā, tad, es domāju, sagaidīsim oficiālās atbildes," pauda ministrs.

Pavļuts stāstīja, ka starptautiska palīdzība pēc definīcijas ir apmaksājams pakalpojums. Tās priekšrocība ir, ka Latvija var saņemt aprīkojumu no citu valstu krājumiem, nerīkojot iepirkumu un negaidot iekārtas no piegādātājiem, kuriem, iespējams, tagad tās nav pieejams.

"Atsevišķos gadījumos, iespējams, pa diplomātiskiem kanāliem mēs mēģināsim vienoties, ka šī palīdzība mums tiek sniegta bez atlīdzības kā humānā palīdzība. Tā ir atsevišķa saruna. Mēs centīsimies par to vienoties, bet pats palīdzības pieprasījums pēc būtības ir apmaksājams," atzina amatpersona.

Tāpat Pavļuts norādīja, ka metodes, kā vakcinēties pret Covid-19 uzrunāt nozarēs, kurās ir zema aptvere, neatšķirsies no citām mērķauditorijām.

Vienlaikus viņš atzina, ka Veselības ministrija (VM) atbalstīs citu nozaru ministriju iniciatīvu veikt vakcinācijas uzrunāšanu specifiski šīm auditorijām.

Tāpat veselības ministrs uzsvēra, ka ir iespējams arī nodrošināt izbraukuma vakcināciju darbavietās, ir iespējams palīdzēt darba devējiem ar materiāliem. "Mēs esam gatavi veikt pasākumus šajās nozarēs, bet jāsaka, ka no tāda valsts darbības nepārtrauktības viedokļa ir virkne citu būtisku grupu, pie kurām tiek strādāts," sacīja Pavļuts.

Ministrs arī atzīmēja, ka no valdības kolēģiem ir uztvēris vienotu nostāju vakcinācijas jautājumā, proti, ka nav pazīmju, ka kāds grasītos atkāpties vai piedāvāt mīkstināt nospraustos termiņus.

"Valdība ir nelokāma, ka 15.novembrī un attiecīgi 15.decembrī šis vakcinācijas pienākums stāsies spēkā. Vajadzības gadījumā, ja cilvēki nebūs šo vēl veikuši, tad darba devēji būs spiesti rīkoties izlēmīgi un atbilstoši valdības lēmumiem nosūtīt darbiniekus dīkstāvē. Darba devēji par šo ir informēti, visiem tas ir zināms, un ir jāveic sagatavošanās pasākumi, lai nodrošinātu darba nepārtrauktību dažādās jomās," sacīja Pavļuts.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu