VOMK aicina mediķus pieteikties darbam Covid-19 krīzes risināšanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) ārsts Kārlis Rācenis.
Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) ārsts Kārlis Rācenis. Foto: Evija Trifanova/LETA

Valsts operatīvā medicīniskā komisija (VOMK) aicina mediķus pieteikties papildu apmaksātam darbam Covid-19 krīzes risināšanai, informēja Veselības ministrijā (VM).

VOMK šodienas sēdē tika atbalstīta virzība uz maksimālu veselības aprūpes resursu izvēršanu Covid-19 krīzes risināšanai slimnīcās. VM norāda, ka līdz novembra vidum būtu nepieciešams izvērst līdz 2900 gultām Covid-19 pacientu ārstēšanai.

Lai varētu nodrošināt nepieciešamo papildu ārstniecības personālu slimnīcām, ikviena ārstniecības persona tiek aicināta reģistrēties elektroniski vietnē " vai pieteikties slimnīcu personāldaļās.

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā iespējams pieteikties, rakstot uz e-pastu "personals@aslimnica.lv", bet Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā var pieteikties, rakstot e-pastu uz "personals@stradini.lv", izriet no VM sniegtās informācijas.

Ministrijā norāda, ka reģistrēšanos aicināts veikt ikviens ārsts, māsa, ārsta palīgs, māsas palīgs un citas ārstniecības personas, kuras var palīdzēt ar savām zināšanām un prasmēm Covid-19 pacientu aprūpē un kuras gatavas uzņemties papildu apmaksātu darbu.

VM skaidro, ka papildu ārstniecības personāls būs nepieciešams gan universitātes slimnīcās, gan reģionālajās slimnīcās, gan citviet, kur tiek nodrošināta Covid-19 slimnieku ārstēšana un aprūpe.

Medicīnas darbinieks vai topošie mediķi aicināti norādīt gan savu specializāciju, gan praktisko darba pieredzi.

Kā norāda ministrijā, īpaši svarīgi ir saprast, kuras no mediķa prasmēm būtu pielietojamas Covid-19 pacientu aprūpē. Tāpat nepieciešams norādīt, cik lielā mērā un kādā veidā konkrētais cilvēks ir gatavs iesaistīties, tostarp, sniedzot psiholoģisko un tehnisko atbalstu.

"Vēršam uzmanību, ka papildu ārstniecības personāla nepieciešamība ir ne tikai Covid-19 pacientu nodaļās, bet arī citu profilu pacientu nodaļās," pauž VM pārstāvji.

VOMK uzsver, ka X stunda veselības aprūpē ir faktiski nenovēršama, tādēļ ikviens mediķis tiek aicināts laicīgi pieteikties darbā slimnīcās. Komisijā akcentē, ka turpmākos divus mēnešus prioritārie virzieni veselības aprūpē ir: neatliekamā medicīniskā palīdzība, Covid-19 slimnieku ārstēšana, ģimenes ārstu sniegtā ārstniecība, vakcinācija pret Covid-19 un testēšanas nodrošināšana uz Covid-19.

VOMK lēma arī sākt procesu ārstniecības personu mobilizācijai darbam slimnīcās, ievērojot prognozes par turpmāku pacientu palielinājumu slimnīcās. Mobilizācija ir galējais līdzeklis papildu personāla piesaistei un par to būs jālemj Ministru kabinetam.

Šonedēļ plānotas vēl sarunas gan ar ambulatoro, gan stacionāro pakalpojumu sniedzējiem par turpmāko resursu koncentrēšanu slimnīcu darbību nodrošināšanai, norāda VM.

Kā ziņots, VM piektdien, 29.oktobrī, plāno valdībai iesniegt pieprasījumu mobilizācijas izsludināšanai, šodien Ministru kabineta sēdē paziņoja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Katastrofu medicīnas centra vadītāja Dita Heiberga.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu