Tagad arī tu vari palīdzēt astronomiem atklāt jaunas planētas (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Eksoplanēta
Eksoplanēta Foto: Reuters/ScanPix

Ja tu vienmēr esi vēlējies pats atklāt kādu jaunu planētu, tad, lūk, šī ir tava lielā iespēja. Pētnieki aicina sabiedrības palīdzību jaunu eksoplanētu identificēšanā.

Planētu mednieki (The Planet Hunters Next-Generation Transit Search) mums ir sagatavojuši piecus gadus tapušu digitālo materiālu, kuru nepieciešams pārskatīt. Tava misija būtu pamanīt zvaigznes, kas mirgo, jo tā ir viena no pazīmēm, ka tās priekšā nonāk planēta. Tiesa, pamanīt to nemaz nav tik viegli. Nepieciešama vērīga acs un pamatīga pacietība, lai izpētītu teleskopu sniegto materiālu, vēstīts vietnē "Science Alert".

“Iesaistīt sabiedrību jaunu planētu meklējumos ir aizraujoši. Mēs esam diezgan pārliecināti, ka mūsu datori dažas planētas ir palaiduši garām. Cilvēki joprojām ir gudrāki par mašīnām, tāpēc es nevaru sagaidīt, ko brīvprātīgie atradīs,” teica astrofiziķis Pīters Vītlijs.

Datu, kuriem jāiziet cauri, ir daudz. Teleskopi katras desmit minūtes uzņēma attēlu ar tūkstošiem zvaigžņu tajā. Ir izstrādāti algoritmi, kas atlasa potenciālās eksoplanētas attēlos, tomēr tie nav perfekti.

“Automātiskie algoritmi atlasa ļoti daudzus iespējamo eksoplanētu kandidātus, kurus nepieciešams pārskatīt un noskaidrot, vai tās ir īstas eksoplanētas,” skaidroja astronome Mega Švamba.

Ja esi gatavs sākt, tad dodies uz planētu mednieku mājaslapu ŠEIT, un ķeries klāt. Nav nekāda pieteikšanās procesa vai maksas. Viss, kas tev ir vajadzīgs, ir internets un vēlme veikt zinātniskus atklājumus. Iesaistījušies jau tūkstošiem brīvprātīgo, tomēr darba joprojām ir daudz.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu