Video ⟩ Kā uzlabot drošību uz ceļiem un, vai sodi satiksmē atbilst pārkāpuma smagumam (1)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Satiksmes ierobežojumi pārbūves darbu laikā Vidzemes šosejas posmā pie "Sēnītes".
Satiksmes ierobežojumi pārbūves darbu laikā Vidzemes šosejas posmā pie "Sēnītes". Foto: Paula Čurkste/LETA

Ceļu satiksmē situācija ir tālu no ideāla. Smagi cietušo un bojāgājušo aizvien ir krietni par daudz, tāpēc steidzami nepieciešams veikts visus iespējamos pasākumus, lai apstākļus uz Latvijas ceļiem uzlabotu. Lai drošāk justos kā lielo transportlīdzekļu vadītāji, tā arī mazāk aizsargātie satiksmes dalībnieki.

Saistībā ar to trešdien, 27. oktobrī Ceļu satiksmes drošības padomes (CSDP) domnīcā eksperti diskutē par prevencijas pasākumu un sodu piemērošanas līdzsvarošanu. Viedokļu apmaiņai domnīcā var sekot līdzī Satiksmes ministrijas tiešraidē. 

Domnīcā bija paredzēta diskusija par līdzsvara nodrošināšanu starp esošajiem ceļu satiksmes dalībnieku kontroles un preventīvajiem pasākumiem, kā arī 

par ceļu satiksmes dalībnieku motivēšanu ievērot ceļu satiksmes noteikumus, kā arī vērtēt autovadītāju rīcības motīvus, kas sistemātiski veic pārkāpumus.

Vēl viens no tematiem – likumos paredzēto sodu atbilstība pārkāpumu smagumam, kā arī tas, vai sods vienmēr sasniedz mērķi labāk nekā preventīvās aktivitātes, informēšana un dažādas kampaņas.

Valdībā šī gada oktobrī apstiprināja Ceļu satiksmes drošības plānu 2021.- 2027.gadam. Tajā paredzēti vairāki pasākumi, kas vērsti uz visaptverošu ceļu satiksmes dalībnieku kontroles nodrošināšanu, nodrošinot ceļu satiksmes dalībnieku visaptverošu kontroli, tam paredzot arī noteiktu finansējumu no ceļu satiksmes negadījumu profilakses un novēršanas budžeta finansējuma (kas tiek piešķirts saskaņā ar Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likuma 57.pantu). Vienlaikus minētais plāns paredz īstenot arī vairākus ceļu satiksmes dalībnieku informēšanas pasākumus un kampaņas, kas arī tiek paredzēts finansējums no šiem pašiem līdzekļiem. Tādējādi ir nepieciešams arī vērtēt efektīvākos risinājumus, kā nodrošināt plāna ietverto pasākumu īstenošanu, lai sasniegtu to īstenošanas mērķus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu