Irklis: VK jāturpina pilnveidot standartus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Valsts kontrole (VK) nevar gulēt uz lauriem, bet kopā ar valdību un revidējamām vienībām jāturpina pilnveidot standartus, lai publiskais sektors saņemtu tāda paša līmeņa revīzijas pakalpojumus, kādi tiek nodrošināti attīstītākajās pasaules valstīs, šodien uzrunā Saeimas sēdē par VK darbu sacīja valsts kontrolieris Rolands Irklis.

Irklis pateicās gan iepriekšējai valsts kontrolierei Elitai Krūmiņai, kura nodrošinājusi VK kā neatkarīgu, profesionālu un starptautiski atzītu institūciju, gan arī konkrētām VK padomes loceklēm par sniegto atbalstu.

VK nodrošina augsta līmeņa revīzijas darbu un tieši ar lietderības revīzijām palīdz valsts iestādēm jautājumā par efektīvu valsts līdzekļu izlietošanu, pauda valsts kontrolieris. Valsts kontrole virzās uz to, lai no revīzijām 70% būtu lietderības revīzijas, 2020.gadā sasniedzot 66,4% lietderības revīzijas, norādīja Irklis.

Valsts kontrolieris atzīmēja, ka VK darbība 2020.gadā bija dinamiska un izaicinoša, iestādei pielāgojoties darbam ārkārtējās situācijas apstākļos. Tika ieviestas jaunas prakses un koriģēti revīziju plāni, novirzot resursus uz Covid-19 pandēmijas resursu izmantošanas vērtēšanu, norādīja Irklis.

Viņš vērsa uzmanību, ka VK kā ilgstošu trūkumu bija norādījusi, ka nav ieviests uzkrāšanas princips nodokļu saistībām. Pašlaik tā ieviešanai ir pieņemta visa tiesību aktu bāze un sagaidāms, ka Valsts ieņēmu dienests šo principu arī ieviesīs praksē, izrietēja no Irkļa paustā.

Valsts kontrolieris savā runā arī izteica priekšlikumus par nepieciešamajiem uzlabojumiem publisko institūciju darbībā.

Valsts kontroliera attālināto uzstāšanos e-Saeimas sistēmā kavēja tehniskās problēmas ar skaņu, tāpēc Saeimas sēdē nācās divreiz izsludināt pārtraukumu, lai tās atrisinātu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu