Madonas slimnīca akūtus Covid-19 pacientus uzņems tikai galējas nepieciešamības gadījumā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Sintija Zandersone/LETA

Madonas slimnīca akūtus Covid-19 pacientus uzņems galējās nepieciešamības gadījumā, apliecina SIA "Madonas slimnīca" valdes priekšsēdētāja Līga Šerna.

Viņa uzsver, ka pašlaik slimnīca nodrošina neatliekamo medicīnisko palīdzību un turpina ambulatoro pacientu uzņemšanu, kā arī ievēro visus Valsts operatīvās medicīniskās komisijas (VOMK) pieņemtos lēmumus un nesniedz plānveida veselības aprūpes pakalpojumus.

"Slimnīca turpina uzņemt lielāku skaitu terapeitiskā profila pacientus ne tikai no mūsu novada, bet arī citiem novadiem, tajā skaitā arī no Rīgas. Mēs varam nodrošināt vēl vismaz 40 gultasvietas, lai atslogotu tās slimnīcas, kas ir iesaistītas akūto Covid-19 pacientu ārstēšanā," stāsta Šerna, piebilstot, ka slimnīcā jau patlaban uzņem Covid-19 pacientus, kuri vairs nav infekciozi. Slimnīcai ir savs transports, tādēļ tā brauc pakaļ arī pacientiem uz citām slimnīcām.

Brīdī, kad piepildīsies kritiskās prognozes par akūto Covid-19 pacientu skaitu visās tajās slimnīcās, kur patlaban nodrošina viņu ārstēšanu, arī Madonas slimnīca iesaistīsies Covid-19 pacientu ārstēšanā, saglabājot neatliekamās palīdzības sniegšanu pacientiem, apņēmības pilna ir slimnīcas valdes priekšsēdētāja.

"Mēs esam gatavi šai situācijai un pārkārtosim radikāli slimnīcas darbu, nesniedzot ambulatoros vai vēl kādus pakalpojumus," uzsver Šerna, piebilstot, ka pašlaik Covid-19 pacientus slimnīca nevar uzņemt, jo esošās infrastruktūras dēļ nav iespējams nodrošināt atsevišķu plūsmu pacientiem. Turklāt nedarbojas arī viens lifts, kura remontam nepieciešamās detaļas Covid-19 radītās krīzes dēļ nav iespējams iegādāties tik ātri, cik nepieciešams.

Runājot par nodrošinājumu ar personālu, Šerna atzīst, ka tā ir vislielākā problēma, jo neesot problēma atvērt jaunas gultas, taču svarīgākais ir tas, kurš aprūpēs pacientus. Pašlaik Madonas slimnīcā ar Covid-19 saslimuši seši medicīnas darbinieki, tādēļ mediķi aktīvi izmanto iespēju saņemt balstvakcīnu. Slimnīcas vadītāja lepojas, ka līdz šim ir vakcinējušies 98% darbinieku. "Pat izkrītot no ierindas vienam cilvēkam, jau ir grūtības, kur nu vēl sešiem," situācijas dramatismu raksturo vadītāja, piebilstot, ka daudzi darbinieki strādā arī citās medicīnas iestādēs.

Slimnīcas vadītāja aktualizē arī neskaidrību par Covid-19 "ātro antigēnu testu" veikšanu, lai ikviens apmeklētājs iekļūtu ārstniecības iestādēs. Viņa stāsta, ka jau tā cilvēki, kuri patlaban nāk vakcinēties ir nikni, bet ja viņiem visiem būs jātaisa tests, tad, iespējams, daudzi to nedarīs. Turklāt neesot skaidrs, ko ārstniecības iestādei darīt gadījumā, ja tests ir pozitīvs cilvēkam, kurš ar sāpošu vēderu ir atnācis uz ambulatoro konsultāciju. "Cilvēki, uzzinot par šādu kārtību, taču nenāks uz ārstniecības iestādi un kaites tikai samilzīs," pieļauj Šerna.

Viņas ieskatā, patlaban valstij lietderīgāk būtu iegādāties respiratorus, kurus izsniegtu cilvēkiem, ienākot ārstniecības iestādē, kas būtu daudz lietderīgāk un lētāk.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu