Video ⟩ Unikāls atradums Anglijai. Britu arheologi zem viduslaiku baznīcas atrod trīs, 2000 gadus senas romiešu “galvas”

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Vēsturiskais atradums, kas pārsteidzis britu arheologus, gulējis vairāk nekā 2000 gadus zem pašlaik pamestās Svētās Marijas baznīcas zemes Bekingemšīrā, Anglijas dienvidaustrumos. Bērna, vīrieša un sievietes akmens galvas atrastas plānotā Lielbritānijas ātrgaitas dzelzceļa būves darbu laikā, arheologi pieļauj, ka tās varētu būt vienas ģimenes figūras.

Tāpat tika atrasta sešstūra stikla krūka un kremācijas urnas. Arheologi min, ka romiešu statuju galvas, visticamāk, ir tikušas norautas no lielākām figūrām vandalisma laikā.

Vadošā arheoloģe Reičela Vuda laikrakstam “The Guardian” apstiprināja, ka šāds atradums ir absolūts retums Lielbritānijas teritorijai, turklāt statujas ir izcili saglabājušās.

Romāņu baznīca, kas celta 1080. gadā, 1880. gados tika pamesta un 1966. gadā demontēta, bet kopš tā laika pāri palikušās baznīcas drupas apaugušas ar zāli.

Šī gada maijā arheologi un inženieri sāka drupu demontāžu un veica kapavietu tīrīšanu, kur pēdējie apbedījumi datēti ap 1908. gadu.

Vēstures eksperti secina, ka šī vieta savulaik kalpojusi kā romiešu mauzolejs, bet esošās 3000 cilvēku mirstīgās atliekas tiks pārvietotas uz citu apbedījuma vietu.

Ekspedīcijas vadītāja Vuda secina, ka šis atradums varētu nozīmēt vēl citus šādus izrakumus un potenciālu vēsturisku vērtību izrakšanu no britu zemes, specifiski norādot viduslaiku baznīcu teritorijas.

Visas trīs statujas nosūtītas uz laboratoriju izpētei un analīzei.

Ātrgaitas dzelzceļa plānotajos darbos iesaistīti vairāk nekā 1000 arheologi, trīs gadu laikā strādājot vairāk nekā 60 dažādās vietās starp Londonu un Rietumangliju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu