Tiesībsargu kā piemērotāko premjera amata kandidātu biežāk redz iedzīvotāji pēc 55 gadiem (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Tiesībsargs Juris Jansons
Tiesībsargs Juris Jansons Foto: Ieva Leiniša/LETA

Tiesībsargu Juri Jansonu kā piemērotāko Ministru prezidenta amata kandidātu biežāk redz iedzīvotāji pēc 55 gadiem, liecina pētījumu centra SKDS oktobrī veiktā aptauja.

Saskaņā ar aptaujas rezultātiem tiesībsargu kā drīzāk piemērotu vai pilnībā piemērotu amatam vērtē 18,4% respondentu. Vienlaikus 39,6% uzskata viņu par nepiemērotu šim amatam.

Lielāko atbalstu Jansons guvis no iedzīvotājiem, kas ir vismaz 64 gadus veci. Šajā vecuma grupā viņu atbalsta 26% respondentu. Tāpat liels - 24% - atbalsts ir 55 līdz 63 vecu respondentu grupā. Vienlaikus par drīzāk vai pilnībā nepiemērotu valdības vadītāja amatam Jansonu visbiežāk norādīja respondenti vecumā no 35 līdz 54 gadiem.

Izteikti lielāks atbalsts tiesībsargam ir to respondentu vidū, kuru ģimenē lietotā sarunvaloda ir latviešu. Savukārt kā nepiemērotu amatam viņu atzina vienlīdz liels respondentu skaits abās sociālajās grupās - gan respondenti, kuri ģimenē sarunājas latviski, gan tie, kas mājās lieto krievu valodu.

Tāpat izteiktāks atbalsts Jansonam ir Vidzemē, Kurzemē un Zemgalē, kā arī laukos dzīvojošo vidū.

Vērtējot pēc elektrorālās izvēles, Jansonu kā piemērotu biežāk vērtē partijas "Par cilvēcīgu Latviju" atbalstītāji. Taču SKDS norāda, ka respondentu skaits, kas atbalsta šo partiju, aptaujā ir tikai trīs, kas ir nepietiekams ticamu secinājumu izdarīšanai.

Arī vairāk nekā 30% Jaunās konservatīvās partijas un partijas "Progresīvie" atbalstītāju Jansonu vērtē kā amatam piemērotu. Citu partiju elektorāta vidū atbalsts ir mazāks.

Savukārt "nemīlētākais" Jansons ir partijas "Likums un kārtība" atbalstītāju vidū. Par drīzāk un pilnībā nepiemērotu amatam viņu atzina 67% no visiem aptaujātajiem politiskā spēka atbalstītājiem.

Jau ziņots, ka saskaņā ar aptaujas datiem par piemērotāko Ministru prezidenta amatam iedzīvotāji uzskata bijušo Ventspils mēru Aivaru Lembergu ("Latvijai un Ventspilij"), bet nepiemērotāko - Saeimas deputātu Aldi Gobzemu (LuK).

Aptaujā, kas veikta oktobrī, piedalījušies 933 Latvijas pilsoņi.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu