Foto galerija ⟩ Gigantiski sirreāls kaķis dārza vidū. 75 gadus vecais mākslinieks savu aizsaulē aizgājušo ģimenes locekli tur gaišā piemiņā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Kad citos medību laukos dodas ilgus gadus lolotais mājas mīlulis – suns, kaķis vai kāmītis, ir vēlme paturēt savu ģimenes locekli gaišā piemiņā. Arī pie mums, Latvijā, pēdējos gados sevišķu popularitāti guvuši dzīvnieku kapi, kur sava vieta ir grezniem pieminekļiem, piemiņas zīmēm un sētiņām. Kāds britu mākslinieks, 75 gadus vecais Ričards Sonderss “gaišo piemiņu” par godu kaķītim Tolijam ir izvērsis vēl nākamajā līmenī. Tolijam, vēl dzīvam esot, pirms pieciem gadiem tapa sirreāla stila foto kolāžas, kur kaķim atvēlēta figūras “koka” loma krāšņos skulptūru dārzos, parkos, pilsētvidē un dabas ainavās.

Kaķa formā izcirptais Tolijs iekomponēts mākslas projekta “The Topiary Cat” ietvaros. Kad Tolijs nomira, Ričards bija iemantojis vairāk nekā 40 000 lielu “Facebook” sekotāju loku, kuri tieši pēc kaķa nāves mudināja mākslinieku turpināt iesākto projektu.

Atguvies no sērām, Ričards saprata, ka kāds viņa fotogrāfiju bija nozadzis no “Flickr” vietnes un pārpublicējis bez atsaucēm.

Fotogrāfija acumirklī ieguva virālu popularitāti sociālajos tīklos, jo cilvēki domāja, ka tā patiešām ir īsta kaķa-koka figūra. Tikai pēc tam Ričarda dzīvesstāstu publicēja ziņu portāls BBC.

Mākslinieks nodarbojies ar gleznošanu kopš pusaudžu gadiem, bet fotogrāfiju manipulēšanu apguvis “Adobe Photoshop” pirms vairāk nekā 20 gadiem, kad vēl strādāja kā radošais direktors reklāmas aģentūrā.

“Ideja veidot šo projektu tapa pirms astoņiem gadiem, kad Tolijs vēl bija dzīvs, un tad man tas padevās salīdzinoši viegli ar tām prasmēm, kas jau bija. Tagad attēli kļuvuši sarežģīti, vairākiem esmu ieguldījis pāris dienas, lai radītu oriģinālus darbus,” stāsta mākslinieks Ričards.

Šobrīd Ričardam jau ir izveidojies savs radošais bizness. Viņš ir radījis 3D attēlus, saliekamās mīklas un pat grāmatu, bet Tolijam viņa piedzīvojumos pievienojies Krievijas zilais šķirnes kaķis Džordžs.

Grāmatu varēs iegādāties limitētā daudzumā. Par saviem iedvesmas objektiem Ričards nosauc māksliniekus Salvadoru Dalī un vācu sirreālisma gleznotāju Maksu Ernstu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu