Līdz šim par vakcīnas iespējamām blaknēm saņemti 2399 ziņojumi (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vakcinācijas pret Covid-19 vides plakāti uz reklāmstaba.
Vakcinācijas pret Covid-19 vides plakāti uz reklāmstaba. Foto: Paula Čurkste/LETA

Līdz 31.oktobrim Latvijā saņemti 2399 ziņojumi par Covid-19 vakcīnu iespējamām blakusparādībām, informēja Zāļu valsts aģentūras (ZVA) sabiedrisko attiecību speciāliste Tanita Tamme-Zvejniece.

Visbiežāk ZVA saņēmusi ziņojumus par jau zināmām un vakcīnu lietošanas instrukcijās norādītām organisma reakcijām, piemēram, par sāpēm vakcīnas injekcijas vietā, paaugstinātu temperatūru, drebuļiem un nogurumu.

No visiem saņemtajiem ziņojumiem 545 ziņojumi ir klasificēti kā būtiski Covid-19 vakcīnu blakusparādību ziņojumi. Tas nozīmē, ka šajos gadījumos ziņots par reakcijām, kuru dēļ veikta, piemēram, pacienta hospitalizācija vai ārsts to uzskatījis par medicīniski būtisku reakciju.

Līdz šim Latvijā nav apstiprināts neviens letāls gadījums pēc vakcīnu pret Covid-19 saņemšanas.

ZVA aicina pacientus vērsties pie sava ārsta, ja pēc vakcīnas saņemšanas rodas bažas par novērotajām blakusparādībām. Ārsta pienākums ir ziņot par konstatētām zāļu, to vidū arī vakcīnu, izraisītām blakusparādībām ZVA.

ZVA atgādina, ka visām zālēm, to vidū vakcīnām, var būt blakusparādības, bet ne visiem cilvēkiem tās izpaužas.

Tāpat Zāļu drošuma nedēļā iedzīvotāji aicināti ziņot par jebkuras vakcīnas blakusparādībām.

Zāļu valsts aģentūra (ZVA) kopā ar 64 zāļu aģentūrām no visas pasaules šonedēļ īsteno Zāļu drošuma nedēļu, kuras laikā aicina veselības aprūpes speciālistus, nacionālo imunizācijas programmu darbiniekus, kā arī pacientus, to tuviniekus un aprūpētājus ziņot par veselības traucējumiem, kuri novēroti pēc jebkuru vakcīnu, tostarp Covid-19 vakcīnu, saņemšanas.

Lai veicinātu ziņošanu par iespējamām blakusparādībām pēc vakcinācijas, ZVA savos sociālo tīklu profilos šonedēļ īstenos sociālo mediju kampaņu, kuras laikā izplatīs informatīvus video, tādējādi aicinot rūpēties par savu un līdzcilvēku veselību.

Vakcīnas ir labākais veids, kā pasargāt cilvēkus no infekciju slimībām, un tās jau ir izglābušas miljoniem dzīvību. ZVA atgādina, ka jebkuru zāļu lietošanas gadījumā var rasties blakusparādības. Nav zāļu, kurām nebūtu blakusparādību. Ziņošana ZVA par iespējamām blakusparādībām palīdz atklāt jaunas, kā arī iegūt plašāku informāciju par jau zināmām blakusparādībām.

Ziņošana par iespējamām blakusparādībām ir viens no galvenajiem elementiem, kas var palīdzēt uzraudzīt jebkuru vakcīnu drošu lietošanu, tādējādi pasargājot visas sabiedrības veselību, skaidro ZVA Farmakovigilances nodaļas vadītāja Zane Stade.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu