IZM skolēnu atbalstam saņem 1,58 miljonus eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Lai mazinātu Covid-19 pandēmijas radīto seku ietekmi uz mācību satura apguvi un iesaisti izglītībā, otrdien valdība lēma no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) 1 582 153 eiro skolēnu atbalstam šā gada novembrī un decembrī.

IZM rīkojumprojekta anotācijā uzsver, ka Covid-19 pandēmija ir būtiski ietekmējusi izglītojamo labizjūtu mācību procesā. Ir pieaudzis pieprasījums pēc individuālām konsultācijām, pedagogu palīgiem klasēs un papildu atbalsta mācību satura apguvei, jo ne visi skolēni spēj un prot mācību vielu apgūt attālināti.

Attālinātais mācību process ir radījis situāciju, ka mācību viela ir apgūta daļēji vai izglītojamam ir problēmas to apgūt patstāvīgi, aizvien vairāk skolēni lūdz papildu individuālas konsultācijas un atbalstu mācību procesā, lai sasniegtu mācību mērķus.

IZM lēš, ka sākumskolas klasēs bērni nav apguvuši pat pusi no mācību programmas, vecākajās klasēs - ap 30%. Ņemot vērā minēto, IZM sadarbībā ar Izglītības kvalitātes valsts dienestu (IKVD) un Valsts izglītības satura centru (VISC) izstrādāja priekšlikumus izglītojamo atbalsta pasākumiem Covid-19 pandēmijas radīto seku mazināšanai laika periodam no šā gada novembra līdz šā gada decembrim.

Papildus epidemioloģisko ierobežojumu dēļ ir apgrūtināta iespēja arī aptuveni 8000 talantīgiem skolēniem vidusskolās nodrošināt dalību mācību priekšmetu olimpiādēs un zinātniski pētnieciskās darbības pasākumos. Digitālo risinājumu ieviešana šo pasākumu īstenošanā ļautu nodrošināt gan epidemioloģisko ierobežojumu ievērošanu, gan dalības iespējas visiem interesentiem.

Papildu 83 478 darba stundu apmaksai valdība plāno piešķirt 1 151 038 eiro individuālo konsultāciju nodrošināšanai valsts un pašvaldību vispārējās izglītības iestādēs un pašvaldību profesionālās izglītības iestādēs Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda 2014.-2020.gada plānošanas perioda no darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" specifiskā atbalsta mērķa "Samazināt priekšlaicīgu mācību pārtraukšanu, īstenojot preventīvus un intervences pasākumus".

Rīkojumprojekta anotācijā IZM norāda, ka finansējums individuālo konsultāciju īstenošanai izglītības iestādēs tiks novirzīts IKVD, ņemot vērā iestādes pieredzi un praksi šāda atbalsta sniegšanā un nodrošināšanā. Finansējuma nodrošināšanai IKVD slēgs līgumu par konsultāciju īstenošanu ar pašvaldībām.

Ņemot vērā, ka ne visas pašvaldības ir iesaistītas IKVD projektā un nodrošina papildu atbalstu izglītojamajiem savā teritorijā esošajās vispārējās izglītības iestādēs, valsts budžeta finansējums sniegs iespēju saņemt atbalstu izglītības iestādēm visās pašvaldībās, kopā indikatīvi 625, tai skaitā 50 izglītības iestādēs, kas nav iesaistītas IKVD projektā. Individuālo konsultāciju plānošana un uzskaite tiks organizēta saskaņā ar IKVD izstrādātiem metodiskajiem norādījumiem un pārraugot izmaksu nepārklāšanos un darbību papildinātību ar pārējām IKVD projekta darbībām. Individuālās konsultācijas valsts profesionālās izglītības iestādēs tiks nodrošinātas IKVD projekta finansējuma ietvaros.

Savukārt 381 115 eiro paredzēti mācīšanās grupu atbalsta pasākumu īstenošanai un pedagogu palīgu nodrošināšanai valsts un pašvaldību vispārējās izglītības iestādēs Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda 2014.-2020.gada plānošanas perioda no darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" specifiskā atbalsta mērķī "Palielināt atbalstu vispārējās izglītības iestādēm izglītojamo individuālo kompetenču attīstībai" pasākumā "Atbalsts izglītojamo individuālo kompetenču attīstībai".

Indikatīvi tās ir 70 vispārējās izglītības iestādes papildus VISC projektā individuālo kompetenču atbalstam iesaistītai 321 vispārējās izglītības iestādei. VISC koordinēs pieteikšanās procesu, kas ietver izglītības iestādes identificēto pasākumu kopumu skolēnu atbalstam Covid-19 seku novēršanai, metodisko atbalstu pasākumu ieviešanā un konsultācijas izglītības iestāžu vadībai. Pašlaik tiek plānots, ka papildu atbalstu saņems vismaz 15 484 izglītojamo visā Latvijā.

50 000 eiro tiks atvēlēti mācību priekšmetu olimpiāžu un zinātniski pētniecisko pasākumu īstenošanai pārraudzītas tiešsaistes režīmā Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda 2014.-2020.gada plānošanas perioda darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" pasākuma "Atbalsts nacionāla un starptautiska mēroga pasākumu īstenošanai izglītojamo talantu attīstībai".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu