Korupcijas lieta Meksikā: bijušo naftas kompānijas vadītāju patur apcietinājumā

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Meksikas valsts naftas kompānijas "Pemex" bijušais vadītājs Emilio Losoja ir jāpatur preventīvā apcietinājumā cietumā korupcijas lietā, trešdien nolēma Meksikas tiesnesis.

Losoja, kurš vadīja "Pemex" no 2012. līdz 2016.gadam un bijis eksprezidenta Enrikes Penjas Njeto padomnieks, ir svarīga persona korupcijas skandālā, kas saistīts ar Brazīlijas būvniecības konglomerātu "Odebrecht". Spānija 2020.gada jūlijā viņu izdeva Meksikai.

Losoja bija izvairījies no došanās uz cietumu prāvas laikā, vienojoties ar prokuroriem par sadarbību kā lieciniekam "Odebrecht" lietā.

Losoja ir apgalvojis, ka miljoniem ASV dolāru vērti kukuļi no šī konglomerāta tikuši novirzīti prezidenta vēlēšanu kampaņai, kas 2012.gadā panāca Penjas Njeto uzvaru šajās vēlēšanās.

Losojas apgalvojumi satricināja Meksikas politisko eliti un pamudināja prezidentu Andresu Manuelu Lopesu Obradoru aicināt savu priekšgājēju prezidenta amatā liecināt par tiem.

Paziņojumā prokuroriem, kas 2020.gada augustā tika nopludināts medijos, Losoja sacīja, ka Penja Njeto un kampaņas koordinators Luiss Videgarajs licis viņam rīkoties ar šiem kukuļiem.

Ģenerālprokuratūra trešdien tiesas sēdē paziņoja, ka Losoja nav izpildījis liecinieka, kas sadarbojas, kritērijus un ka pastāv viņa bēgšanas risks.

Viņš tiks turēts apcietinājumā kādā Mehiko cietumā, medijiem pateica aizstāvības advokāts Manuels Ontiveross.

46 gadus vecajam Losojam var draudēt cietumsods līdz 30 gadiem, ja viņš tiks atzīts par vainīgu apsūdzībās, tostarp par kukuļņemšanu, noziedzīgu biedrošanos un nelikumīgas izcelsmes resursu izmantošanu.

Viņš ir līdz šim augstākā ranga Meksikas amatpersona, kas apsūdzēta "Odebrecht" skandālā, kurš aptver vairākas Latīņamerikas valstis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu