Šie melnie caurumi varētu izdzēst tavu pagātni un izmainīt nākotni (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Tārpeja
Tārpeja Foto: Pixabay

Lūk, vēl kāds apliecinājums tam, cik dīvaini ir melnie caurumi. 2018. gadā matemātiķi aplēsa, ka daži melnie caurumi mūsu visumā varētu izdzēst sava satura vēsturi, bet nākotni pārvērst par lielu jautājuma zīmi.

To, kā tas varētu izskatīties no vērotāja skatupunkta, var tikai minēt. Tomēr, ja tā izrādītos patiesība, tad mums, iespējams, būtu atbilde uz vienu no lielākajiem jautājumiem modernajā kosmoloģijā.

Zināms, ka melnie caurumi veidojas, kad visa mirušas zvaigznes masa sakompresējas bezgalīgi mazā punktā, ko dēvē par singularitāti. Tātad visumā pastāv vietas, kur mums zināmie fizikas likumi nedarbojas, rakstīts zinātnes izdevumā "Science Alert".

Lai tiktu galā ar plaisu starp uz likumiem balstītu visumu, kuru mēs pazīstam, un melno caurumu fantastiku, zinātnieki lieto tā saucamo kosmisko cenzūru, kas paredz divas iespējas: viena ir tāda, ka melno caurumu iekšienē, daudz dziļāk par notikumu horizontu, atrodas barjera, aiz kuras nedarbojas neviens fizikas likums un nekas nav paredzams. Šī barjera neļauj šīm “nekārtībām” nokļūt pārējā laikā un telpā, kur tās varētu kļūt par pamatīgu problēmu mums.

Tajā pašā laikā pastāv otra iespēja, kas sevī ietver svētu ideju, ka nepastāv tāda fizikas likumu neesamība. Šī iespēja no melnajiem caurumiem aizvāc minēto barjeru, liekot fizikas likumiem turpināt darboties.

Kalifornijas universitātes matemātiķis Pīters Hinzs pauž šaubas par otro iespēju: “Cilvēki jau kādus 20 gadus apmierināti domā, ka allaž pastāv stingra kosmoloģiskā cenzūra. Mēs šo uzskatu cenšamies izaicināt.”

Hinzs ar pētnieku komandu pētīja īpaša veida hipotētiskos, nerotējošos melnos caurumus, kuriem it kā ir minētā barjera jeb Košī horizonts. Aiz šīs barjeras esošajā izliektajā ainavā neeksistē cēloņi un sekas, bet laiks un telpa ir pārvērtušies gludā, bezgalīgā acumirklī.

2018. gada pētījumā parādīts, ka aiz barjeras esošā pasaule un uz fizikas likumiem balstītais visums varētu pastāvēt vienlaicīgi ar noteikumu, ka visums apkārt melnajam caurumam nemitīgi izplešas. Aiz barjeras teorētiski eksistētu dīvaina pasaule, kurā objekti būtu atslēgti no savas pagātnes, kā arī to nākotne būtu nenoteikta. Pārkāpjot pāri robežai, atgriezties vairs nebūtu iespējams.

“Iedomājies Šrēdingera kaķi. Mēs zinām, ka iespējams pieļaut, ka kaķis ir gan dzīvs, gan miris. Bet, ja kaķis pārkāptu Koši barjeru, mēs pat nevarētu apsvērt abas šīs varbūtības,” vietnē “physicsworld.com” rakstīja pētnieki.

Tas melno caurumu dīvaino dabu padara vēl dīvaināku par kvantu mehānikas neprātu.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “Physical Review Letters”.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu