Pavļuts: Atsevišķas valstis Latvijai sniedz palīdzību dāvinājuma vai ziedojuma veidā (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Starptautisko palīdzību Latvijai atsevišķas valstis sniedz kā dāvinājumu vai ziedojumu, intervijā portāla TVNET tiešsaistes žurnālam KLIK atklāja veselības ministrs Daniels Pavļuts. 

"Gan somi, gan lietuvieši mums palīdzību ir piedāvājuši kā ziedojumu vai dāvinājumu," teica Pavļuts. Vienlaikus viņš norādīja, ka notiek sarunas ar tādām valstīm kā Polija un Vācija par iespējamu palīdzības sniegšanu. Taču nav zināms, vai palīdzība arī no šīm valstīm varētu būt bezmaksas. "Tas ir pilnīgi normāli, ka šāda veida palīdzību valstis sniedz par samaksu," uzsvēra ministrs.

Pavļuts arī norādīja, ka, dzirdot par palīdzību no Zviedrijas, Nīderlandes vai Ungārijas, jāsaprot, ka tā ir palīdzība, kas sniegta Eiropas Savienības civilās aizsardzības (ESCA) mehānisma ietvaros. "Šajās valstīs atrodas noliktavas ar ierīcēm, kuras ir gatavas pārvešanai uz valsti, kas lūgusi palīdzību," bilda ministrs. 

Saskaņā ar viņa teikto, ierīces, kas sniegtas ESCA ietvaros, ir bezmaksas palīdzība. Proti, šīs ierīces Latvijai tiek "aizdotas" uz pusgadu. Pēc tam tās būs jāatdod.

Viņš arī norāda, ka ir zināmi ieguvumi tam, ka valstis sniedz palīdzību, pat ja tā ir maksas. "Iepirkuma procedūras, citi birokrātiskie regulējumi ir laikietilpīgi. Ja Latvija pati vēlētos iegādāties ierīces, tas aizņemtu vismaz mēnesi vai divus, taču šādā veidā palīdzība tiek sniegta uzreiz," atklāj ministrs. 

Jau ziņots, ka Latvijai cīņai ar Covid-19 pandēmiju atbalstu sniegušas Somija, Ungārija, Nīderlande un Zviedrija.

Pirmo sūtījumu ar sešiem mākslīgo plaušu ventilatoriem no Somijas Latvija saņēma sestdien, 30.oktobrī. Šīs iekārtas nogādātas Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā.

31.oktobrī no Ungārijas Latvija saņēma 50 perfūzijas šļirces sūkņu aprīkojuma komplektus. Vēlāk - 1.novembrī - Latvija no Zviedrijas saņēma 80 mākslīgās plaušu ventilācijas iekārtas.

No Nīderlandes Latvija saņēmusi ultrasonogrāfijas aparātus un vitālo parametru monitora stacijas.

Pilnu interviju lasi tiešsaistes žurnālā KLIK.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu