Bērnu slimnīcā uzstādītas vairākas iekārtas Mātes piena bankas izveidei

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Bērnu slimnīcas fonds sadarbībā ar mazumtirgotāju SIA "Rimi Latvia" un partneriem Bērnu klīniskajai universitātes slimnīcai uzstādījuši vairākas iekārtas Mātes piena bankas izveidei, informēja Bērnu slimnīcas fonds.

Mammas piens ir labākais uzturs jebkuram zīdainim viņa pirmajos dzīves mēnešos, taču vismazākajiem bērniņiem tas ir kritiski nozīmīgs ne vien izdzīvošanai, bet arī turpmākās dzīves kvalitātei. Diemžēl ne visām māmiņām, mazulim piedzimstot pirms laika, ir savs piens. Tāpēc visur Eiropā darbojas mātes piena bankas, kur ar krūti barojošās māmiņas var ziedot savu pienu tām mammām, kurām piena nepietiek.

Pašlaik Latvija ir vienīgā valsts Eiropas Savienībā, kurā nav Mātes piena bankas. Piena bankas funkcionēšanai nepieciešamas dažādas specifiskas iekārtas, tostarp automātiska mātes piena pasterizēšanas iekārta, profesionālās laboratorijas saldētavas, laboratorijas iekārtas piena mikrobioloģiskajai analizēšanai, bioloģiskās drošības skapis, aukstumsomas piena transportēšanai, trauki piena uzglabāšanai.

Līdz šim par saziedotajiem līdzekļiem BKUS Neonatoloģijas klīnikā, kur atradīsies Mātes piena banka, ir uzstādītas vairākas nepieciešamās iekārtas - piena analizators un sonifikators. Šoruden, pateicoties ziedotāju aktivitātei - BKUS ir piegādāts arī inkubators laboratorijai, kas nodrošinās nepieciešamos apstākļus donoru piena mikrobioloģiskajai testēšanai. Tāpat ir piegādāts automātisks mātes piena pasterizators "Sterifeed S90", kas nodrošinās pilnīgi automatizētus donoru piena pasterizācijas ciklus, un sagādāts arī piena pudeļu aizvalcētājs, lai hermētiski noslēgtu pasterizējamās pudelītes.

Drīzumā tiks uzstādīts arī laboratorijas ledusskapis un divas laboratorijas saldētavas - īslaicīgai un ilglaicīgai piena uzglabāšanai.

Donoru ziedotais mātes piens primāri būs paredzēts priekšlaikus dzimušiem bērniem, kuru svars ir mazāks par 1500 gramiem, un īpašos gadījumos arī lielākiem bērniņiem pēc plašas zarnu operācijas, nodrošinot zīdaiņa imūnsistēmas, gremošanas un nervu sistēmas attīstībai nozīmīgu un pilnvērtīgu uzturu. Tas ļaus samazināt nekrotizējošā enterokolīta un tievās zarnas sindroma gadījumu skaitu priekšlaikus dzimušo mazuļu vidū, kā arī sniegs papildu atbalstu mātēm zīdīšanas praksē.

Kopumā Mātes piena bankas izveidošanai nepieciešami 150 000 eiro, un līdzekļu savākšanai Bērnu slimnīcas fonds sadarbībā ar Rimi organizē labdarības akciju. Tās laikā līdz 24.novembrim "Rimi" pircējiem ir iespēja ziedot ziedojumu kastītēs pie kasēm un iegādāties īpašus kampaņas produktus, no kuriem daļa ieņēmumu tiks ziedoti Mātes piena bankas izveidei.

Pirmais pamatakmens Mātes piena bankas izveidē tika likts jau pirms vairākiem gadiem, kad labdarības akcijas ietvaros BKUS Neonatoloģijas klīnikā tika sagādāts un uzstādīts piena analizators un sonifikators - pirmās Mātes piena bankas izveidošanai nepieciešamās iekārtas.

Tikmēr Veselības ministrijā un tās pakļautībā esošajās iestādēs - Nacionālajā veselības dienestā un Valsts zāļu aģentūrā - meklēti un rasti risinājumi juridiskiem un organizatoriskiem jautājumiem, lai Mātes piena banka Latvijā varētu darboties, ievērojot visus drošības pasākumus. Nacionālais veselības dienests ir paredzējis arī ikgadēju finansējumu bankas ikdienas darba nodrošināšanai 73 000 eiro apmērā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu