Pirms Kataras Pasaules kausa tiks atklāts stadions, kas veidots pēc tradicionālās arābu galvassegas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Instagram/Dezeen

"Al Thumama" stadions Dohā, ko projektējis Kataras arhitekts Ibrahims M Džaidahs un kas atgādina tradicionālo arābu vīriešu galvassegu, tiks atklāts pirms FIFA 2022 Pasaules kausa.

40 000 skatītāju ietilpīgais stadions Dohas dienvidos ir sestā turnīram paredzētā vieta, kas tiks pabeigta pirms Pasaules kausa izcīņas, kas nākamgad paredzēts Katarā.

Stadionam ar nosaukumu "Al Thumama", kas dots par godu vietējam kokam, ir apļveida forma. Džaidahs, "Arab Engineering Bureau" galvenais arhitekts, stadionu izstrādāja tā, lai tas izskatītos kā gafija — tradicionāla austa cepure, ko valkā vīrieši Tuvajos Austrumos.

Strādājot pie dizaina, arhitekts rūpīgi pētīja visdažādākos gafiju modeļus. "Es vienmēr to valkāju bērnībā, tomēr negaidīju, ka kādreiz ieraudzīšu visas dažādās formas un to dizaina dziļumu," sacījis Džaidahs.

Džaidahs un viņa studija "Arab Engineering Bureau" bija viena no vairākām organizācijām, ko Kataras Augstākā mantojuma komiteja uzaicināja projektēt stadionu.

Arhitekts cer, ka dizains atspoguļos gan moderno, gan tradicionālo Kataras valsts dabu.

"Man bija sajūta, ka mani konkurenti gatavojas paņemt sākotnējo formu un pilnībā to modernizēt, likvidējot tradicionālo gafijas paskatu," sacīja Džaidahs.

"Es gribēju nodrošināt to, ka mans dizains ir moderns, taču tajā pašā laikā negribēju tam atņemt tradicionālo identitāti. Vietējās identitātes un mantojuma saglabāšana man bija ārkārtīgi svarīga."

Apļveida stadionā Pasaules kausa laikā būs 40 000 sēdvietu. Virs un apkārt galvassegas formai nojume nodrošinās ēnu skatītājiem un spēlētājiem, kas ir daļa no stadiona dzesēšanas stratēģijas. "Gafijas forma kalpo ne tikai dizaina mērķim," sacīja Džaidahs.

"Līdzīgi kā gafija tiek izmantota, lai pasargātu galvu no karstuma, forma tiek izmantota, lai no saules aizsargātu arī skatītājus."

Tāpat kā daudzas Pasaules kausa norises vietas, kas notiks novembrī un decembrī, "Al Thumama" stadions tiks mākslīgi atdzesēts. Šajā stadionā gaiss tiks atdzesēts, izmantojot ventilatorus, ko darbina saules enerģija.

Pēc Pasaules kausa izcīņas stadiona ietilpība tiks samazināta, no augšējiem tribīnēm tiks izņemtas 20 000 sēdvietas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu