Stradiņa slimnīca: "Būtu ļoti konkrēti jāvēršas pret ārstiem, kas atrunā grūtnieces no vakcinācijas" (35)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no "TV Panorāma" sižeta

Lai gan daudzkārt ir uzsvērts, ka grūtnieces drīkst un viņām vajag vakcinēties, spriežot pēc Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) rīcībā esošiem aptuveniem datiem, Latvijā vakcinētas ir tikai 4 no 100 topošajām māmiņām. Vairākas grūtnieces smagā stāvoklī ar Covid-19 patlaban ārstējas stacionāros. Par vienas jaunās māmiņas dzīvību cīnās reanimatologi. Atbildība par sekām ir jāprasa arī no grūtniecību uzraugošajiem ārstiem - tā uzskata Stradiņa slimnīcā, vēsta Panorāma.

Stradiņa slimnīcas ārsti vērš uzmanību uz to, ka sievietes dažkārt nepotējas ne tikai tādēļ, ka ticējušas kādai nepatiesai informācijai vai mītiem par grūtnieču vakcināciju, bet arī tādēļ, ka uzticējušās savam ārstam, kurš ir teicis – labāk nevakcinējies.

''Atklāti sakot, man ir grūti par to pieklājīgi runāt. Tā atbildības nasta, ko viņi uzņemas uz savas sirdsapziņas, manuprāt, ir milzīga! Atstāt mazus bērnus, tikko dzimušus, bez mātēm kaut kādu aizspriedumu dēļ – es, atklāti sakot, to saprast nevaru. Es domāju, ka tas ir pilnīgi nepieņemami," uzsvēra Plaušu ķirurģijas centra un Covid-19 nodaļas vadītāja Dace Žentiņa.

SPKC veiktā pacientu aptauja atklāj, ka šī gada laikā vien līdz oktobrim ar Covid-19 bija inficējušās 1016 grūtnieces. Mediķi spriež, ka aptuveni divas no katrām desmit grūtniecēm, kas nonāk slimnīcā, atzīstas, ka nevakcinēties ieteicis ārsts.

"Es domāju, ka būtu ļoti konkrēti jāvēršas pret ārstiem, kas atrunā grūtnieces no vakcinācijas. Jo sekas, protams, ir dramatiskas!" uzsvēra Covid-19 nodaļas vadītāja Žentiņa.

Mediķu organizācijām gan īsti nav skaidrs, kā ietekmēt ārstus, kuru padomi ir pretēji zinātniskām rekomendācijām. Tāpēc vēl un vēlreiz uzsver – ir jāvakcinējas. Ārsti atgādina – vakcīnas ir drošas jebkurā grūtniecības periodā. Un ir grūtnieces, it īpaši mediķu vidū, kuras savas grūtniecības laikā ir saņēmušas jau trešo vakcīnas devu.

Vairāk skaties sižetā!

Komentāri (35)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu