Migrācijas krīze pierobežā: Lietuvas robežsargiem palīgā devušies brīvprātīgie (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Jānis Škapars

Vairāki desmiti brīvprātīgo ar apvidus automašīnām, kvadracikliem un motocikliem naktī uz svētdienu, 7. novembri, devās palīgā Lietuvas robežsargiem pie Baltkrievijas robežas cīnīties ar nelegālo migrāciju.

Kā ziņu aģentūrai BNS pastāstījis akcijas rīkotājs Laurīns Juozs Ļutkus, brīvprātīgie no Viļņas, Kauņas, Panevēžas un Klaipēdas sadalījuši robežu trīs zonās un 37 iecirkņos un gatavojas patrulēt tajos līdz pat svētdienas rītam.

Pēc viņa teiktā, brīvprātīgie apzinās, ka robežsargu operācijas piedalīties nevar, bet vēlas nākt viņiem talkā.

Valsts robežsardzes dienesta (VSAT) pārstāvis Ģiedrjus Mišutis norādījis, ka robežsardze šo iniciatīvu vērtē atzinīgi un gaida informāciju, ja akcijas dalībnieki būs pamanījuši Lietuvas teritorijā iekļuvušus migrantus. Vienlaikus robežsardze brīvprātīgajiem atgādinājusi, ka uz pierobežas zonu jāņem līdzi personu apliecinoši dokumenti, bet apsargājamajā zonā gar robežu nedrīkst iebraukt bez īpašas atļaujas.

"Mēs viņiem pateicāmies par iniciatīvu, viss kārtībā, mums par to prieks. Viņi drīkst tur atrasties un braukāt, viņiem iedoti visu iecirkņu telefona numuri un teikts - ja pamanīs kaut ko aizdomīgu, ļoti gaidīsim šo informāciju, lai robežsargi varētu noskaidrot, kas tur ir," viņš stāstījis.

Ļutkus piebildis, ka akcijā ieteikts piedalīties tikai vīriešiem, neņemot līdzi sievietes un bērnus, jo tas varētu būt bīstami.

Pēc viņa teiktā, kopš nelegālie migranti zina, ka tiks vai nu aizturēti, vai raidīti atpakaļ, viņu rīcība var izrādīties neprognozējama, tādēļ, pamanot viņus, akcijas dalībniekiem ieteikts nekāpt ārā no automašīnām, neizprovocēt konfliktus un nesaasināt situāciju, bet turēties drošā attālumā un ziņot par redzēto robežsargiem, norādot pamanīto cilvēku skaitu un koordinātes. Ja pamanītie migranti mestos bēgt, brīvprātīgie sekotu viņiem drošā attālumā, ziņojot robežsargiem par viņu pārvietošanos.

Katram dalībniekam jāparakstās, ka iepazinies ar īpašu instrukciju, kurā viņš cita starpā brīdināts, ka nedrīkst šķērsot līniju, kas iezīmē apsargājamo zonu.

Ļutkus norādījis, ka šī akcija ir pirmais mēģinājums palīdzēt robežsargiem, bet vēlāk brīvprātīgie varēs patstāvīgi pieteikties viņiem palīgā.

Kopš 3.augusta, kad saskaņā ar iekšlietu ministres Agnes Bilotaites rīkojumu robežsargi sāka likt migrantiem doties atpakaļ, neatļautās vietās šķērsot robežu liegts kopumā jau vairāk nekā 5700 ārvalstniekiem. No gada sākuma līdz šim rīkojumam Lietuvā tika aizturēti gandrīz 4200 nelegālie migranti.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu