Kariņš: Latvija asi nosoda Baltkrievijas izvērsto hibrīdoperāciju (17)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš piedalās preses brīfingā pēc tikšānās ar Valsts prezidentu Rīgas pilī.
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš piedalās preses brīfingā pēc tikšānās ar Valsts prezidentu Rīgas pilī. Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvija asi nosoda Baltkrievijas režīma hibrīdoperāciju pret Eiropas Savienību (ES), organizējot un sūtot trešo valstu pilsoņus pāri ES robežai, šodien pēc koalīcijas sanāksmes pauda Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Ļoti rūpīgi sekojam līdzi, kas notiek uz Baltkrievijas-Polijas robežas, norādīja Kariņš, kuram šovakar ir paredzēta saruna ar Polijas un Lietuvas premjeriem. Valdības vadītājs uzsvēra, ka Latvija ir "ciešā kontaktā" ar Lietuvu un Poliju, strādājot vienoti kā viens posms no ES ārējās robežas.

Kariņš norādīja, ka kopš valdība pieņēma lēmumu par ārkārtējās situācijas izsludināšanu, Latvijas-Baltkrievijas robeža tiek visu diennakti pastiprināti un ļoti profesionāli uzraudzīta, ko īsteno Valsts robežsardzes, Zemessardzes un Valsts policijas spēki.

Šo atbildīgo dienestu speciālisti ir profesionāli un pieredzējuši un mēs esam gatavi dažādiem attīstības scenārijiem, izrietēja no premjera teiktā.

Iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP) sadarbības sanāksmē informējusi, ka uz Latvijas-Baltkrievijas robežas ir uzstādīts lielāks posms pagaidu žoga un ka, visdrīzāk, līdz novembra beigām tiks uzstādīta pagaidu žoga atlikusī daļa, norādīja valdības vadītājs.

Arī "Attīstībai/Par!" (AP) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Juris Pūce uzsvēra, ka situācija uz Baltkrievijas-Polijas robežas ir ļoti satraucoša, kas liecina, ka kaimiņvalsts agresors ir nolēmis pastiprināt jeb kāpināt pret ES dalībvalstīm vērsto rīcību.

AP iekšienē par šo situāciju ir bijusi saruna ar aizsardzības ministru Artis Pabriku (AP) un iekšlietu ministri Golubevu, kuri seko līdzi situācijai, pastāstīja Pūce.

Nepieciešamības gadījumā Latvijas iestādes ir gatavas reaģēt uz jebkādu Baltkrievijas režīma rīcību pret Latvijas robežu, uzsvēra AP frakcijas vadītājs.

Vaicāts sīkāk par regulāru sabiedrības informēšanu par valsts rīcību, Pūce norādīja, ka tas jau tiek darīts, ka iekšlietu ministre augstu vērtē nepieciešamību informēt sabiedrību un arī turpinās sniegt informāciju par to, kas tiek darīts robežas apsardzības jautājumos. Politiķis gan vērsa uzmanību, ka informācija saistībā ar valsts dienestu darbinieku pārvietošanos netiek izpausta.

Kā ziņots, sociālajos tīklos pirmdien bija redzami videoieraksti, kas liecina, ka simtiem vai pat tūkstošiem migrantu ir nonākuši pie Baltkrievijas un Polijas robežas un cenšas iekļūt Polijā.

Tikmēr Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts aģentūrai LETA apliecināja, ka patlaban situācija uz Latvijas-Baltkrievijas robežas ir samērā stabila.

Lai gan katru dienu robežu mēģina šķērsot daži desmiti imigrantu, viņiem Latvijā nav izdevies iekļūt. Izņēmums ir tie gadījumi, kad robežsargi humānu iemeslu dēļ nav lieguši šķērsot robežu. Pagājušā nedēļā tādas bija septiņas personas.

Pret Baltkrieviju nekavējoties jāpiemēro ierobežojoši pasākumi, šādu nostāju vizītes laikā Ungārijā pauda Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu