Polijas-Baltkrievijas robeža: migrantu krīze turpinās (12)

CopyLinkedIn Draugiem X
Telšu pilsētiņas nelegālajiem migrantiem Lietuvā.
Telšu pilsētiņas nelegālajiem migrantiem Lietuvā. Foto: Valdas Kopustas

Pie robežas ar Poliju Baltkrievijas pusē turpina pulcēties liels skaits migrantu. Viņu mērķis - iekļūt Eiropas Savienības teritorijā. Polija un citas Eiropas valstis krīzes radīšanā vaino Baltkrieviju, uzskatot, ka tā speciāli izmanto migrantus par ieroci hibrīduzbrukumā Polijai, Lietuvai un Latvijai, tā vēsta Latvijas Televīzija. 

Pagājusī nakts un arī šī diena uz Polijas un Baltkrievijas robežas aizvadīta salīdzinoši mierīgi, bez incidentiem. Taču lielā migrantu grupa arvien vēl turpina palikt pirmdien ierīkotajā nometnē Baltkrievijas robežas pusē.

Polijas pusē spriež, ka Baltkrievijas varas iestādes migrantiem, visticamāk, ir apsolījušas, ka viņi tiks Eiropas Savienības teritorijā, un tāpēc šie cilvēki arvien turpina tam ticēt.

Polija savā robežas pusē turpina ļoti stingru kontroli. Žurnālisti netiek laisti tālāk par kontrolpunktu, tiek apturēti un pārbaudīti arī braucēji uz pierobežas ceļiem.

Migranti, kas uz Baltkrieviju atlidojuši kā “tūristi” galvenokārt no Irākas, gan stāsta, ka par nokļūšanu sapņu zemē Eiropā maksā paši, šis ceļš viņiem izmaksā tūkstošiem eiro.

Skaidrojot situāciju migrantu nometnē, Polijas Bruņoto spēku pārstāvis Mareks Petrzaks atzīst – apstākļi ir skarbi.

“Gaisa temperatūra bija nokritusies līdz -1, -2 grādiem. Mēs to zinām. Un mēs esam kopā ar tiem cilvēkiem, kas stāv tur, otrā robežas pusē. Mēs zinām, cik slikta ir viņu situācija. Bet mēs esam karavīri un pildām likumus. Esam te, lai darītu visu, lai nepieļautu nelikumīgu robežas šķērsošanu.”

Viņaprāt, par pārējo, kas būtu darāms, ir jālemj politiķiem un jāvienojas starptautiskām organizācijām.

Vairāk skaties sižetā! 

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu