Pabriks: Es domāju, ka Baltkrievija par 90% savu neatkarību ir zaudējusi (23)

CopyLinkedIn Draugiem X
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks.
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks. Foto: Evija Trifanova/LETA

"Es domāju, ka Baltkrievija par 90% savu neatkarību ir zaudējusi, un Baltkrievijas politiku lielā mērā nosaka Maskava. Militāri tas ir simtprocentīgi," tā otrdien Latvijas Televīzijas raidījumā "1:1" izteicās aizsardzības ministrs Artis Pabriks. 

Vaicājot par palīdzību Polijai un Lietuvai migrantu krīzē, Pabriks sacīja, ka "mums [Latvijai] ir pastāvīgi sakari ar Poliju, Lietuvu un citām valstīm, kas piedāvā palīdzību vai vienkārši interesējas. Polija pagaidām nav lūgusi mūsu palīdzību, izņemot diplomātiskajos ceļos – veidā, kā pārliecināt un skaidrot, kas būtu jādara Eiropas Savienībai."

Viņš skaidroja, ka nupat ir parakstījis pavēli Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem par papildu gatavību šādiem apstākļiem.

Aizsardzības ministrija kā atbalstošā institūcija ir simtprocentīgi gatava atbalstīt robežsardzi un policiju,

un, cik zināms, arī Iekšlietu ministrija ir tam gatava.

Pabriks arī sacīja, ka 

sankcijas no ES puses, kuras ir īstenotas, ir sadusmojušas Lukašenko.

Tomēr ātrums, kādā ES reaģē, nav apmierinošs. Pabriks piebilst, ka "mēs esam runājuši, ka šīs sankcijas vajag pastiprināt un ka ir nepieciešamība palīdzēt ar robežas izbūvi".

Aizsardzības ministrs izsakās, ka vispirms šis [migrantu] jautājums ir jārisina Eiropas Savienībai. Situācija neesot nobriedusi līdz tam, lai tādā formātā caur 4. pantu iesaistītu NATO. Viņš nenoliedz, ka līdz tam varam nonākt, bet ne šobrīd.

Pabriks piebilst, ka tā bija kļūda Baltkrievijas robežā agrāk neinvestēt, tāpat kā Krievijas robežā.

"Bieži mēs saprotam tikai tad, kad ūdens jau smeļas mutē. Tas ir par vēlu darīts.

Mums ir jāpanāk, ka mēs pēc iespējas ātrāk šo pamatrobežu izveidojam," tā Pabriks. 

Ministrs vēl piebilst, ka, protams, šī ir humānā krīze. Arī robežsargiem, zemessargiem, kas ir uz robežas, bieži sāp, skatoties uz šiem cilvēkiem. Bet sāp arī tad, kad viņi redz to, ka migranti savus bērnus stumj pa priekšu, lai radītu šo sāpīgo situāciju.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu