Grūtniecība, imunitāte pandēmijas laikā un vakcinēšanās (1)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Gaidību laikā sievietes imunitāte pavājinās un organisms ir uzņēmīgāks pret vīrusiem un infekcijām. Ko darīt, lai imunitāti stiprinātu, stāsta Klīnikas EGV ginekoloģe reproduktoloģe dr. Oksana Babula.

Imunitāti nelabvēlīgi ietekmē emocionāla pārslodze vai stress, fiziska pārslodze, slikts miegs, nesabalansēts un nepareizs uzturs, organisma alerģiskas reakcijas un hroniski aizcietējumi. Tādēļ grūtniecības laikā ieteicams aktīvi kustēties, dodot priekšroku kustībām svaigā gaisā, nevis telpās. Ieteicams regulāri vēdināt telpas, kurās uzturaties, kā arī neapmeklēt vietas, kur pulcējas daudz cilvēku. Ja iespējams, izvairīties no veikala apmeklējumiem vai izvēlēties to darīt klusākā dienas laikā, kad citu apmeklētāju mazāk.

Vēlams labi izgulēties, lietot veselīgu un sabalansētu pārtiku, dzert pietiekoši daudz ūdens.

Pilnvērtīgs un sabalansēts uzturs grūtniecei nozīmē, ka ēdienreizēs tiek iekļautas visas produktu grupas - graudaugi, dārzeņi un augļi, piena produkti, olbaltumvielas, eļļas, ogļhidrāti. Ieteicams ievērot sezonalitāti un pēc iespējas izvēlēties vietējos produktus, īpaši Latvijā audzētus dārzeņus un augļus. Vēlamie produkti jālieto atbilstošā daudzumā, kas ir katram cilvēkam ir individuāli - atkarībā no ķermeņa masas, fiziskajām aktivitātēm, iespējamām vielmaiņas problēmām.

Grūtniecības pirmajā trimestrī uzņemtās enerģijas daudzums dienā jāpalielina par 100 kcal, otrajā un trešajā trimestrī – par 300 kcal.

Ārsts ieteiks speciāli grūtniecēm paredzētos vitamīnus un vajadzības gadījumā arī dzelzs preparātus.

Gan Latvijas ginekologi un dzemdību speciālisti, gan Pasaules Veselības organizācijas eksperti topošajām un jaunajām māmiņām

iesaka vakcinēties pret COVID-19, lai pasargātu sevi un mazuli. Vakcinācija ir droša un ieteicama arī sievietēm, kuras plāno grūtniecību vai baro mazuli ar krūti.

Sievietēm grūtniecības laikā ir lielāks risks smagai COVID-19 gaitai, biežāk ir nepieciešama ārstēšana intensīvajā terapijā, mākslīgā plaušu ventilācija un ir augsts mirstības risks.

Vīrusu un infekcijas sezonu laikā daudz biežāk nekā parasti ieteicams mazgāt rokas ar ziepēm un ūdeni, ja tas nav pieejams - lietot speciālu antibakteriālu šķīdumu. Par roku tīrību jāatceras pirms un pēc ēšanas, pēc tualetes apmeklējuma, pēc nošķaudīšanās, klepus, pēc saskares ar deguna sekrētu, atgriežoties mājās no publiskām vietām, pēc saskares ar virsmām publiskās vietās, kā arī pēc kontakta ar citiem cilvēkiem. Vēlams izvairies no kontakta ar cilvēkiem, kuri ir saaukstējušies, kuriem ir klepus, iesnas. Mēģiniet neaizskart seju, acis, muti un degunu ar rokām.

Vīrusu sezonas laikā ieteicams nelielās devās dzert zāļu tējas – piparmētru, kumelīšu, saaukstēšanās laikā noderēs ingvers, plūškoks, upenes, smiltsērkšķi, dzērvenes, ķiploki, medus. Pret sāpēm kaklā palīdzēs liepziedu tēja vai skalošana ar kliņģerīšu tēju, kuru nedrīkst norīt. Pirms dzemdībām ieteicama aveņu lapu tēja. Katrai grūtniecei piemērotākos medikamentus sasirgšanas gadījumā ieteiks ārstējošais ārsts.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu