Policija pārbauda informāciju par iespējamu viltotu Covid-19 sertifikātu Tukumā mirušai skolotājai (16)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts policija. Ilustratīvs attēls.
Valsts policija. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Valsts policija (VP) pārbauda informāciju par, iespējams, viltotu Covid-19 sertifikātu kādai skolotājai Tukumā, kura slimnīcā mirusi no Covid-19, noskaidroja aģentūra LETA.

Tukuma slimnīcas direktore Dzintra Rabkeviča atzina, ka VP no ārstniecības iestādes ir pieprasījusi materiālus, kas saistīti ar pacienti. Pēc viņas teiktā, pedagoģe ir atzinusies, ka viņas Covid-19 sertifikāts ir viltots. Plašākus komentārus par šo gadījumu slimnīcā nesniedza.

Rabkeviča sacīja, ka no slimnīcas mediķiem nav saņēmusi informāciju, ka kādos citos gadījumos būtu aizdomas par Covid-19 pacientiem ar viltotiem sertifikātiem.

VP apstiprināja, ka informāciju saistībā ar Tukuma slimnīcas pacienti pārbaudīs. Taču ar policijas darbu saistītās darbības likumsargi pašlaik nevarot komentēt, tāpēc no plašākiem komentāriem atturas.

Jau ziņots, ka Saeima šonedēļ galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Krimināllikumā, nosakot kriminālatbildību par viltota vakcinācijas, testēšanas vai pārslimošanas sertifikāta iegūšanu vai glabāšanu.

Kā informēja Saeimas Preses dienestā, pieņemto likuma izmaiņu autori atsaucas uz plaši izskanējušo informāciju par vairākiem desmitiem kriminālprocesu saistībā ar vakcināciju apliecinošu dokumentu viltošanu, kā arī viltotu dokumentu izmantošanu, medicīnas darbinieku uzpirkšanas mēģinājumiem, kā arī svešu sertifikātu izmantošanu. Šāda rīcība apdraud sabiedrības veselību un, ņemot vērā tās kaitīgumu, būtu atzīstama par noziedzīgu, pausts anotācijā.

Likumā noteikts, ka par šādiem pārkāpumiem sodīs ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Vienlaikus noteikts, ka no kriminālatbildības varēs atbrīvot tās personas, kuras pēc noziedzīgo darbību izdarīšanas labprātīgi paziņos par notikušo un aktīvi veicinās tā atklāšanu un izmeklēšanu.

Likumā arī pastiprināta atbildība par materiālu vērtību, mantiska vai citāda rakstura labumu piedāvāšanu vai nodošanu personiski vai ar starpnieku valsts vai pašvaldības iestādes darbiniekam, kurš nav valsts amatpersona. Noteikts, ka par šādu pārkāpumu personu varēs sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu. Līdz šim brīvības atņemšana par šādu pārkāpumu likumā nebija paredzēta.

Jaunais regulējums būs izmantojams arī citu ar vakcīnām ierobežojamu slimību izplatīšanās gadījumā, atzīmē likuma izmaiņu autori.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu