82% cilvēku uzskata, ka Latvijas sabiedrībā valda sašķeltība (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Sieviete ar bērnu pie kafejnīcas Ogrē Covid-19 pandēmijas laikā, kad valstī izsludināta ārkārtējā situācija, nosakot, ka sabiedriskās ēdināšanas vietās atļauts izsniegt ēdienu tikai līdzņemšanai.
Sieviete ar bērnu pie kafejnīcas Ogrē Covid-19 pandēmijas laikā, kad valstī izsludināta ārkārtējā situācija, nosakot, ka sabiedriskās ēdināšanas vietās atļauts izsniegt ēdienu tikai līdzņemšanai. Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijā vairums jeb 82% iedzīvotāju uzskata, ka sabiedrībā ir vērojama sašķeltība, vienlaikus gandrīz puse jeb 47% aptaujāto cilvēku norāda uz kultūras pasākumu nozīmi tās mazināšanā un savstarpējas izpratnes veicināšanā starp dažādām sabiedrības grupām, secināts Rīgas Starptautiskā kino festivāla (Riga IFF) un kompānijas "Norstat" veiktā pētījumā.

Riga IFF pārstāvis Matīss Rutks informēja, ka saskaņā ar pētījuma rezultātiem izplatītākais temats, kas veicina sašķeltību Latvijas iedzīvotāju vidū, ir Covid-19 pandēmija un vakcinācija, ko minējuši 85% respondentu.

Savukārt gandrīz katrs otrais jeb 47% cilvēku par iemeslu uzskata etnisko piederību un valodas lietojuma jautājumus. Savukārt vairāk nekā trešdaļa jeb 37% aptaujāto atsaucas uz politisko pārliecību, kamēr katrs ceturtais jeb 27% norāda uz diskusijām, kas saistītas ar homoseksuāļu un citu seksuālo minoritāšu (LGBTQ+) kopienu.

"Pētījums apliecina, ka vismaz 70% iedzīvotāju pēdējā gadā spēcīgi izjūt kultūras pasākumu trūkumu.

Turklāt rezultāti parāda, aptuveni katrs otrais cilvēks ir piedzīvojis to, ka kino pieredze ir mainījusi vai ietekmējusi viņa uzskatus un pārliecību par sabiedrībā neērtiem jautājumiem," pauda Riga IFF vadītāja Liene Treimane.

Atsaucoties uz pētījuma rezultātiem, 50% aptaujāto sieviešu un 43% vīriešu ir pārliecināti, ka Latvijas sabiedrības sašķeltību mazina kultūras pasākumi.

Savukārt vairāk nekā divas trešdaļas jeb 62% respondentu norāda, ka no kultūras nozarēm visvairāk šķelšanos mazina mūzika. Kā otrs nozīmīgākais virziens atzīts kino, kuru minējuši 40% aptaujāto. Pēc tam seko 37% iedzīvotāju, kuri uzskata, ka šķelšanos visvairāk mazina un uz savstarpēju izpratni starp dažādām sabiedrības grupām veicina teātra apmeklējumi. Katrs trešais jeb 32% iedzīvotāju uzsver literatūru, bet piektdaļa jeb 19% - vizuālo mākslu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu