Dabas koncertzāles 2021. gada tēma – invazīvās sugas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: platforma.lv

Dabas koncertzāle sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, atklāj 2021. gada DK varoņus – invazīvās sugas, kuras šogad varēs iepazīt vēl nebijušā veidā – izstaigājot 15 vides objektus visā Latvijā un iepazīstoties ar tiešsaistē sagatavotiem izzinošiem materiāliem, kā arī šī gada varoņiem veltīto koncertfilmu.

Dabas koncertzāle ar Dabas aizsardzības pārvaldi ir sagatavojusi 15 vides objektus jeb vienu lielu izziņas taku visā Latvijā, kurā ikviens interesents varēs uzzināt vēl vairāk par Latvijā izplatītākajām invazīvajām sugām.

Katrs vides objekts būs aprīkotas ar QR kodu, kuru nolasot ar viedierīci, takas pmeklētājam atvēries video gids, kas stāsta par konkrēto invazīvo sugu, tās oriģinālo izcelsmes vietu, draudiem vietējām sugām un iespējām to apkarot.

Atšķirībā no iepriekš īstenotiem pasākumiem, šogad Dabas koncertzālē nav izvelēts viens galvenais zinātnieks, bet gan piesaistīti 13 nozares speciālisti un zinātnieki.

Foto: publicitātes

Dabas aizsardzības pārvaldes direktors Andrejs Svilāns: "Invazīvās sugas ir ļoti neatlaidīgas, brīžiem uzmācīgas un pat draudīgas dzīvas būtnes. Tās spēj ātri augt un vairoties, tādējādi īsā laika sprīdī iekarojot plašas dabas teritorijas un mazinot Latvijas dabas daudzveidības bagātības."

Video darbnīcas papildinās koncertfilma Invasivus, kas tapusi uz salas Lielā Baltezerā šā gada rudenī. Koncertfilma veltīta piecām visbiežāk sastopamajām invazīvajām sugām Latvijā.

Dabas koncertzāles idejas autors, mūziķis Ingus Ulmanis: "Invazīvās sugas ir svešinieki, tomēr kaut kur ir to mājas, tāpēc mūzika šogad ir veidota saiknē ar invazīvo sugu izcelsmes vietām. Tas ir bijis liels izaicinājums mums, kā mūziķiem, atklāt Ziemeļamerikas indiāņu, tatāru, indiešu tautu raksturus un iekļaut tos savā mūzikā."

Dabas koncertzāle un Dabas aizsardzības pārvalde savās tīmekļa vietnēs un sociālo tīklu profilos drīzumā publicēs karti ar vides objektiem. Līdztekus Dabas koncertzāles komanda viedos izzinošas sarunas savā Facebook profilā gan ar zinātniekiem, gan mūziķiem, runājot par invazīvām sugām un šī gada Dabas koncertzākes tapšanas aizkulisēm. Sarunas pēc tam būs skatāmas arī pārējos Dabas koncertzāles sociālo tīklu kontos un Dabas aizsardzības pārvaldes sociālajos tīklos.

Dabas koncertzāles darbnīcas un koncertieraksts norisināsies tiešsaistē jeb online vidē un būs pieejamas bezmaksas. Projekts tiek īstenots ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un Latvijas vides aizsardzības fonda atbalstu.

Aktuālā informācija ir pieejama Dabas koncertzāles mājaslapā "www.dabaskoncertzale.lv" un DAP mājaslapā "www.daba.gov.lv".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu