Kas notiktu ar cilvēka ķermeni visuma vakuumā? (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Kosmonauts uz Mēness
Kosmonauts uz Mēness Foto: Pixabay

Iedomājies, ka tu esi astronauts, kurš pēta kosmosa plašumus, bet pēkšņi nejauši tiec izsviests ārpus sava kuģa. Vietā jautājums: kas notiktu ar tavu ķermeni, ja tu bez skafandra nonāktu visuma vakuumā?

Pirmā lieta, kas jāatzīmē, ir redzētais dažās Holivudas filmās – tas ir pamatīgs pārspīlējums. Filmās cilvēki, kas bez ķiveres vai skafandra nonākuši atklātā kosmosā, nekavējoties sasalst vai arī uzpūšas kā baloni un uzsprāgst. Realitātē efekts būtu līdzīgs, bet ne tik pārspīlēts.

Protams, astronauts, kas nonācis visuma vakuumā bez skafandra, neizdzīvos, tomēr nāve būs nedaudz lēnāka, kā varētu iedomāties. Turklāt nāve būs saistīta ar aizsalušu muti un degunu, kā arī ķermeņa šķidrumu uzvārīšanos.

Kosmosa vakuums ir bezgaisa telpa. Tas nozīmē, ka atšķirībā no Zemes tur nav atmosfēras un gaisa molekulu radītā spiediena. Atmosfēras spiediens nosaka temperatūras, kurās šķidrumi sāk vārīties un pārvēršas gāzēs. Ja spiediens ārpus šķidruma ir augsts, kāds tas ir, piemēram, jūras līmenī, ir grūtāk veidoties gāzes burbuļiem, pacelties līdz ūdens virsmai un nokļūt atmosfērā. Ņemot vērā, ka kosmosā nav atmosfēras spiediena, šķidrumu vārīšanās punkts ievērojami samazinās.

“Kā tu vari iztēloties, šī ir nopietna problēma, ja 60% cilvēka ķermeņa ir veidots no ūdens. Spiediena trūkumā šķidrais ūdens mūsu organismā sāktu vārīties, no šķidruma strauji pārvēršoties par gāzi. Visi cilvēka ķermeņa audi, kas satur ūdeni, sāktu izplesties,” izdevumam “Live Science” skaidroja NASA zinātnieks Kriss Lenhards.

Eksistē cilvēki, kas patiesībā ir saskārušies ar gandrīz pilnīgu vakuumu un izdzīvojuši. 1966. gadā NASA inženieris Džims Leblanks vakuuma telpā palīdzēja testēt skafandru prototipus. Kādā brīdī no skafandra atvienojās caurule, pa kuru tērpā nonāca saspiests gaiss.

“Atkāpjoties atpakaļ, īsi pirms iestājās bezsamaņa, es jutu, kā siekalas uz manas mēles sāk burbuļot. Tā ir pēdējā lieta, ko atceros,” 2008. gadā stāstīja Leblanks.

Gāzes burbulīšu veidošanos ķermeņa šķidrumos mēdz piedzīvot arī nirēji, kuri pārāk strauji paceļas ūdens virspusē.

Kosmonautam bez tērpa asinis vēnās sāktu vārīties daudz straujāk nekā ūdens audos, jo asinsritei ir savs iekšējais spiediens.

“Neviens cilvēks to nespētu pārdzīvot – nāve, visticamāk, iestātos mazāk nekā divu minūšu laikā,” piebilda Lenhards.

NASA dati liecina, ka kosmosa vakuums arī no cilvēka plaušām izrautu gaisu, liekot cilvēkam dažu minūšu laikā nosmakt. Vakuums arī turpinātu no cilvēka ķermeņa pa elpceļiem izsūkt gāzes un ūdens tvaiku. Elpceļi lēnām aizsaltu. Iestātos nāve.

Kāda ir mācība? Visuma vakuumā vienmēr valkā skafandru.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu