Atjaunota Veselības ministrijas ēka

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Google Maps

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) vadībā pabeigti Veselības ministrijas ēkas - stateniskā jūgendstila parauga - nama Brīvības ielā 72 k-1 ārējās fasādes atjaunošanas darbi, un sākts ēkas ekspluatācijā nodošanas process, informē VNĪ valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs.

Atjaunošanas darbi veikti, saglabājot ēkas kultūrvēsturisko vērtību saskaņā ar Nacionālā Kultūras mantojuma pārvaldes norādēm.

Ēkai Brīvības ielā 72 k-1 atjaunota fasāde, restaurēti logi, pastiprinātas jumta konstrukcijas, veikta jumta seguma nomaiņa, cokola hidroizolācija un zibensaizsardzības sakārtošana. Izbūvēts panduss, kas ļauj namam piekļūt cilvēkiem ar invaliditāti.

Ēkas atjaunošanas darbus projektējis "PS CMB-virtu", būvuzņēmējs bija SIA "A.P.E Build". Kopumā ēkas atjaunošanā veiktas investīcijas 974 000 eiro apmērā, kas tiek segts no VNĪ kapitālieguldījumiem.

Griškevičs norāda, ka Veselības ministrijas ēkas atjaunošana turpina VNĪ iesākto Brīvības ielas publisko klientu ēku sakārtošanas posmu - sākot ar Tetera nama (Stūra mājas) atjaunoto ārējo seju, pērn atjaunoto Ekonomikas ministrijas ēku, Ministru kabineta ēku kompleksu un vēsturisko "Saktas" māju, kuras atjaunošanas darbi noslēgsies tuvākajās dienās.

Veselības ministrijas ēka ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis un daļa no UNESCO Pasaules kultūras mantojuma objekta un valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa. Tā atrodas kvartālā starp Brīvības, Stabu, Ģertrūdes un Tērbatas ielām ar piekļūšanu no Brīvības ielas. Ēka celta 1909.gadā pēc arhitekta Makša fon Ozmidofa projekta kā īres nams ar veikaliem. Patreiz ēka tiek izmantota kā biroju un tirdzniecības ēka.

Šogad VNĪ vadībā jau atjaunotas fasādes četrām kultūrvēsturiskajām ēkām valsts pārvaldes vajadzībām - 2021.gada pavasarī pieņemta ekspluatācijā Ekonomikas ministrijas ēkas fasādes un jumta atjaunošana, maijā atjaunots bijušais muitas nams - Iekšējās drošības biroja mājvieta Krišjāņa Valdemāra ielā 1 pie Vanšu tilta, nupat kā atjaunota Veselības ministrija, kā arī īsi pirms Latvijas proklamēšanas dienas - 18.novembra tiks pabeigta "Saktas" mājas atjaunošana Brīvības bulvārī 32, Rīgā.

VNĪ vadībā turpinās darbs pie 54 dažādiem valstiski nozīmīgiem būvniecības objektiem ar kopējo projektu budžetu vairāk nekā 193 miljoni eiro.

VNĪ dibināts 1996.gadā, tā 100% akcionārs ir Finanšu ministrija.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu