Noraida priekšlikumu amatpersonu algas palielināt tikai pie nabadzības samazināšanas (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Saeimas vairākums šodien grozījumos Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā noraidīja deputātu Ļubovas Švecovas (LPV) un Jūlijas Stepaņenko (LPV) priekšlikumu valsts amatpersonu atalgojumu palielinājumu sasaistīt ar nabadzības samazināšanos.

Opozīcijas deputātes valsts budžetu pavadošajā likumprojektā rosināja noteikt, ka amatpersonu atalgojuma palielinājums pieļaujams tikai vadoties no Latvijas vērtējuma pēc ekonomikas izaugsmes un nabadzības riskam pakļauto iedzīvotāju skaita samazinājuma saskaņā ar pirktspējas standartu uzlabošanos.

Švecova uzsvēra, ka PVN netiek samazināts pārtikai un siltuma tarifiem, taču tā vietā no 2023.gada tiek paaugstināts valsts augstāko amatpersonu atalgojums. Politiķe pieļāva, ka tādā veidā tiek uzpirkti valsts aparātā strādājošie uz nākamajām vēlēšanām.

Deputāts Valērijs Agešins (S) pauda, ka ir grūti saprast līdzsvaru starp pielikumiem valsts augstākajām amatpersonām no 2023.gada un to, par cik lielu summu pieaugs atalgojums mediķiem, izglītības un sociālajiem darbiniekiem.

Politiķis kritiski novērtēja to, ka pēc nedaudz vairāk kā gada paredzēts, ka Valsts prezidenta alga palielināsies no vairāk nekā 5000 eiro līdz vairāk nekā 7000 eiro un ministriem no 5000 eiro līdz ap 6700 eiro, kā arī 2023.gadā gaidāms atalgojums pieaugums valsts ierēdņiem un pašvaldības darbiniekiem.

Apstākļos, kad krītas vēlētāju aktivitāte vēlēšanās, ņemot vērā šo lēmumu, ierēdņi būs gatavi iet un atbalstīt valdošās partijas, atzīmēja Agešins. Deputāte Regīna Ločmele (S) vērsa uzmanību, ka budžetā paredzēts ne tikai atalgojuma pieaugums, bet arī piemaksas kādām no valsts augstākajām amatpersonām.

Savukārt deputāts Krišjānis Feldmans (JKP) pauda, ka šie grozījumi pārāk ilgi netika virzīti no valdības puses un tā iesniegšanai bija vajadzīga zināma drosme. Politiķis arī atgādināja, ka pašreizējās 13.Saeimas deputātu atalgojuma pieaugums jau kādu laiku ir iesaldēts.

Deputāts Edgars Tavars (ZZS) pozitīvi novērtēja, ka šodien politiķi nelemj par sava atalgojuma pieaugumu, taču pašreizējos apstākļos nebūtu korekti lemt arī par atalgojuma pieaugumu pēc nedaudz vairāk kā gada. Politiķis arī atgādināja, ka koalīcijas partijas jau iepriekš ir lēmušas par valsts finansējuma piešķiršanu arī sev.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu