Aizmirsti par pasi – tava seja drīz kalpos kā dokuments (18)

Jānis Vēvers
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Tehnoloģiju attīstība ik gadu dāvā cilvēcei kādu jaunu iespēju. Atskatoties uz gadsimta sākumu, viegli varam ieraudzīt vērienīgas izmaiņas. Ar datora jaudu un nepārtrauktu interneta pieslēgumu apveltīta mobila ierīce kabatā tolaik bija tikai kārdinoša vīzija, bet šodien ir grūti iztēloties dzīvi bez tādas.

Viena no šīs desmitgades nozīmīgākajām inovācijām paralēli mākslīgajam intelektam solās būt datorredze. Tās plašais izmantojums vilina izgudrotājus un uzņēmējus. Ne velti žurnāls Forbes prognozē, ka jau 2022. gadā datorredzes risinājumu tirgus pārsniegs 40 miljardus eiro. Saskaņā ar pētījumu centra Gartner datiem pērn tas bija četrreiz mazāks.

Ar neveiklo terminu datorredze tiek apzīmēta datora spēja uztvert pasauli un pieņemt lēmumus, balstoties uz objektu vizuālu atpazīšanu un izvērtēšanu.

Proti, šādā datorā vairs nav jāievada informācija par apkārtējiem apstākļiem, jo tas pats spēj savākt darbību veikšanai nepieciešamos datus, izmantojot videokameras un dažādus sensorus. Tie būtībā arī ir datora acis, kas nodrošina redzi, kamēr mākslīgā intelekta algoritmi pārņem smadzeņu lomu un apstrādā savākto informāciju. Datorredzei tiek atvēlēta kritiska loma autonomo automašīnu izstrādē, taču tas nebūt nav vienīgais lietojums.

Nozares speciālisti identificējuši vismaz piecus virzienus, kuros 2022. gadā sagaidāms pamatīgs izrāviens datorredzes jomā.

Sabiedriskā drošība

Lielpilsētu centrā palikuši pavisam nedaudzi nostūri, kur ārpus telpām varētu paslēpties no novērošanas kameru modrā skatiena. Tas, protams, tiek darīts sabiedrības drošības labā, jo kārtības sargi var nekavējoties ierasties vietā, kur izcēlies konflikts. Tomēr kameru filmētā materiāla uzraudzīšana joprojām ir cilvēku pārziņā. Operatori seko attēliem monitoros un ziņo policijas ekipāžām, ja pamanījuši noziegumu.

Foto: Shutterstock

Līdz ar datorredzes attīstību datorsistēmas pašas spēs atpazīt iespējamās nelikumības un pievērst tām operatoru uzmanību. Tas dos iespēju policijai vēl operatīvāk nonākt nekārtību vietā un aizturēt vainīgos.

Datorredzes risinājumi arī būs noderīgi pandēmijas kontekstā. Piemēram,

darbavietās vai publiskās telpās uzstādītās novērošanas kameras spēs kontrolēt, vai cilvēki valkā maskas un dezinficē rokas.

Darba kvalitātes uzlabošana

Neapzinīgākiem darbiniekiem tas šķitīs kā murgs no filmas par nākotni, bet datorredzes risinājumi patiešām spēs pieskatīt ražošanas procesus.

Nevajadzētu gan uzreiz kameras pasludināt par digitāliem vagariem, jo to spējas patiesībā nāks par labu cilvēkiem.

Piemēram, datorredzes risinājumi varēs nepārtraukti uzmanīt ražošanas iekārtas un laikus brīdinās par bojājumiem, tādējādi novēršot avārijas, kurās varētu ciest cilvēki vai iestāties ilgstoša dīkstāve.

Specializētas programmas arī veicinās autonomu ražošanu un veiks produkcijas kvalitātes kontroliera pienākumus. Piemēram, sekojot līdzi, vai pudelēs tiek iepildīts tieši tik daudz dzēriena, cik paredzēts, un vai iepakojums tiek pienācīgi aizdarīts. Apskatnieki prognozē, ka datorredze būs glābējs pārtikas, automašīnu un citu nozaru ražošanas uzņēmumiem, kuriem ir aizvien grūtāk piesaistīt darbaspēku.

Cilvēku intereses monitorēšana

Foto: Shutterstock

Izvietojot produktus veikalu plauktos, viens no svarīgākajiem kritērijiem tradicionāli bijis patērētāju pieprasījums pēc tiem. Vai arī veikalnieku pastiprināta vēlme pārdot kādu iestāvējušos preci. Taču bieži vien produkcijas izvietotājiem ir tikai aptuvena nojausma, kādēļ cilvēki kādas grupas preces nepērk. Iespējams, viņi tās nespēj atrast. Datorredze sola īstu izrāvienu šajā jomā, jo

specializēti risinājumi vēros cilvēku maršrutu veikalā, uzkavēšanos pie plauktiem un iepirkuma groza sastāvu.

Tas ļaus nonākt pie daudziem interesantiem un noderīgiem secinājumiem. Ja pircējs vairākas minūtes riņķojis starp stendiem, kamēr atradis meklēto, skaidrs, ka vajadzīgas labāk pamanāmas norādes vai pārskatāmāks izkārtojums. Bet ja klienti bieži grozās pie kāda plaukta, cilā preces, bet nepērk, tad vaina jāmeklē cenā vai paša produkta kvalitātē.

Cilvēku identificēšana

Iztēlojieties situāciju, ka no rīta ierodaties birojā un jums vairs nav jāmeklē identifikācijas karte. Virtuālais asistents jūs atpazīst pa gabalu, atver durvis un sveicina, nosaucot vārdā. Tieši šādu scenāriju paredz datorredzes risinājumi, un pirmie šādi produkti jau ir gatavi.

Salīdzinot pamanītā cilvēka seju ar attēlu datu bāzē, viedās sistēmas spēj precīzi identificēt personu.

Analītiķi lēš, ka jau nākamgad šādus risinājumus ieraudzīsim aizvien vairāk birojos un ražotnēs. Tie kontrolēs, vai konkrētam cilvēkam ir ļauts ieiet telpā vai ieslēgt kādu ražošanas iekārtu.

Identifikācijas risinājumi aizvien plašāk tiks izmantoti masu pasākumos, lai noskaidrotu, vai zālē necenšas iešmaukt kāds, kurš nedrīkst tur atrasties, piemēram, vecuma ierobežojumu dēļ. Ilgtermiņā seja varētu kļūt par identifikācijas objektu, kas pat aizstāj dokumentus. Ieejot lidostā, pietiks ar to, ka datorsistēma atpazīst cilvēku, un pase vairs nebūs jāuzrāda.

Transports

Foto: Shutterstock

Autonomie transporta līdzekļi neapšaubāmi ir viena no vilinošākajām un vienlaikus biedējošākajām nākotnes vīzijām. Skaidrs, ka

datorredzei nākotnē būs kritiska loma tajā, vai mašīnas spēs draudzīgi sadzīvot uz ielas un apbraukt šķēršļus.

Nevajadzētu lolot ilūzijas, ka nākamgad jau pieredzēsim transporta līdzekli, kas pilnvērtīgi iekļausies satiksmē bez šofera palīdzības, taču kārtējo nozīmīgo izrāvienu, visticamāk, piedzīvosim.

Raksts tapis sadarbībā ar LMT.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu