Bulgārijas jaundibinātā pretkorupcijas partija sāk sarunas par jaunās valdības izveidi

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Bulgārijas jaundibinātā pretkorupcijas partija "Mēs turpinām pārmaiņas" (PP), kas svētdien notikušajās vēlēšanās negaidīti apsteidza bijušā premjerministra Boiko Borisova vadīto konservatīvo partiju GERB, otrdien sāks sarunas par jaunās valdības veidošanu, paziņojis PP līderis Kirils Petkovs.

Tikai [pirms diviem mēnešiem dibinātā PP vēlēšanās, kas bija jau trešās Nacionālās sapulces vēlēšanas šogad, ieguva 25,7% balsu.

Partijai nepieciešams vēl divu pretkorupcijas partiju un Sociālistu partijas atbalsts, lai savāktu vairākumu, bet politologi PP uzvaru uzskata par iespēju valstij izkļūt no strupceļa, kurā tā nonākusi pēc divām vēlēšanām aprīlī un jūlijā, pēc kurām partijas nespēja vienoties par jaunās valdības izveidi.

Sabiedrības dusmas par korupciju aprīlī noveda pie Borisova vadītās centriski labējās partijas GERB krišanas. GERB atradās pie varas vairāk nekā desmit gadus, taču tās oponenti pēc aprīļa vēlēšanām nespēja vienoties par jauna kabineta izveidi, un jūlijā tika sarīkotas vēl vienas vēlēšanas, bet arī pēc tām valdību neizdevās izveidot.

"Mēs plānojam jau šodien sarunas ar citu partiju līderiem. Mums ir daudz kopīga," privātajā telekanālā NOVA paziņoja Petkovs. Viņš pauda pārliecību, ka šoreiz GERB oponenti noliks malā savu ego, jo Bulgārija nevar atļauties vēl vienas vēlēšanas

Bulgārijai ir nepieciešams funkcionējošs kabinets, lai valsts varētu saņemtu miljardiem eiro palīdzībā no Eiropas Savienības (ES), paātrinātu izaugsmi un turpināt virzīties uz eiro valūtas ieviešanu 2024.gadā, kā arī sekmīgi cīnīties ar pandēmiju, norāda analītiķi.

Petkovs pauda pārliecību, ka PP izdosies atrast kopīgu pamatu ar labējo partiju "Demokrātiskā Bulgārija", sociālistiem un televīzijas zvaigznes Slavi Trifonova dibināto populistisko partiju "Ir tāda tauta" (ITN).

"Mēs vēlamies paveikt lielu daļu darba, pirms notiek oficiālā balsošana par koalīciju," sacīja Petkovs, piebilstot, ka daļa diskusiju tiks straumēta tiešsaistē, lai nodrošinātu caurskatāmību.

Petkovs cer kļūt par nākamo Bulgārijas premjerministru, kamēr otrs partijas līdzdibinātājs Asens Vasiļjevs pretendē uz finanšu ministra amatu. Taču Petkovs norādīja, ka lēmumi tiks pieņemti koalīcijas sarunās.

Viņš sacīja, ka jaunajai koalīcijai būtu jāatrod veidi, kā nomainīt ģenerālprokuroru un korupcijas apkarošanas aģentūras vadītāju, lai izbeigtu nesodāmības klimatu.

"Transparency International" Bulgāriju atzinusi par korumpētāko ES dalībvalsti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu