Audzinām kucēnu kopā: ⟩ Kucēna pirmā vizīte pie suņu friziera! (1)

Foto: Gints Bāliņš/TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Sveiks, lasītāj, jau piektajā izglītojošās rubrikas "Audzinām kucēnu kopā" ar PetCity rakstā, kur kopā ar dzīvespriecīgo Velsas korgija pembroka šķirnes kucēnu Floki uzzinām visu par kucēna veselību, uzvedību un nu arī par skaistumkopšanu, kas, kā izrādās, arī ir ļoti nozīmīga procedūra sunīša veselībai.

Pirmajā rubrikas "Audzinām kucēnu kopā" rakstā "Kucēns brauc mājās"  PetCity eksperti sniedza padomus un ieteikumus, kas jāiespēj un kādi priekšdarbi veicami, pirms ģimenes mīlulis sper soli pāri mājas slieksnim. 

Otrajā sērijā "Pirmā ciemošanās pie veterinārārsta" Floki un veterinārārsts Gusts Indāns mums soli pa solim demonstrēja, kā noris pirmā vizīte, ar ko jārēķinās saimniekam un kas raksturo veselu sunīti!

Trešajā rakstā "Kucēna ēdienkarte - investīcija suņa veselībā!" Floki centās uzzināt visu par pareizu kucēnu barošanu, našķiem un arī šī brīža modes lietu - svaigēšanu!

Iepriekšējā rakstā "Kucēns sāk iet skolā" ar kinologiem Ievaru Lielpēteri un Agnesi Bunku-Bogdanovu parunājām  par kucēna socializēšanu un paklausības pamatu apgūšanu. 

Šajā rakstā Floki pirmo reizi mūžā apmeklēja suņu frizieri jeb grūmeri. Par šo profesiju mums pastāstīja un visas procedūras parādīja PetCity suņu friziere Madara Metāla.

Floki apmeklē frizieri Madaru Metālu
Floki apmeklē frizieri Madaru Metālu Foto: Gints Bāliņš/TVNET

Ko nozīmē suņu frizēšana vai grūmēšana?

Suņu kopšanas speciālisti rūpējas par suņa kažoku, nagiem, ausīm un sniedz saimniekiem padomus par tā labāku aprūpi, kā arī, ja pamana novirzes no veselības normām, ziņo par nepieciešamību apmeklēt veterinārārstu. Suņu kopšanas speciālisti arī sapoš četrkājaino draugu izstādēm. 

Madara sevi sauc par suņu kopšanas speciālisti jeb grūmeri jau 15 gadus. Kāpēc šāda profesijas izvēle? "Jo man patīk dzīvnieki, bet par veterinārārstu neizdevās izmācīties. Tad negaidīti nāca iespēja apgūt šo profesiju, kas pirms piecpadsmit gadiem Latvijā nebija apgūstama. Es piekritu pamēģināt, man ļoti patika un arī viegli padevās, tāpēc es esmu tur, kur esmu," par sevi un profesijas izvēli stāsta Madara Metāla. 

Kādi pienākumi ietilpst šajā profesijā?

  • ķemmēšana
  • mazgāšana
  • apmatojuma griešana
  • frizūras izveidošana
  • nagu griešana
  • austiņu un actiņu iztīrīšana
Foto: Gints Bāliņš /TVNET

Kāpēc ir tik svarīgi apmeklēt grūmeri?

Apmatojuma jeb kažoka, ausu un nagu kopšana ir neatņemama mūsu mīluļu ikdienas aprūpes sastāvdaļa, par ko arī atbildīgs saimnieks rūpēsies, bet nereti nezināšanas dēļ mēs varam nodarīt kaitējumu savam četrkājainajam draugam. Tāpēc ir

būtiski kaut vienu reizi apmeklēt profesionālu dzīvnieku kopšanas speciālistu, lai iegūtu nepieciešamo informāciju par kažoka, ausu un nagu kopšanu. Un tad saimnieks var izlemt, vai to turpināt, vai spēs pats tikt galā. 

"Pēc ciemošanās saimnieks izlemj, vai turpmāk vest un cik bieži. Bet ir šķirnes, kuras bez grūmera palīdzības nevar iztikt. Savvaļā, jā, vilks nomet divas reizes mežā kažoku un dzīvo, bet ir šķirnes, kuras pašas nemet vilnu. Vilna aizaug, saveļas un tur arī paliek. Iziet ārā, saslapinās lietū, šie savēlušies spalvu kamoli neizžūst, mitrums turas un sākas  dermatīti," problēmu izstāsta Madara Metāla. 

Floki devās uz savu pirmo skaistumkopšanas seansu, un re, kā mums gāja!

Skaistumkopšanas etapi!

Apmatojuma noņemšana

Apmatojuma noņemšanas procedūras laikā grūmeris ar īpašu ķemmi no kažoka izķemmē atmirušās ādas šūnas un izkritušos matus, kā arī pavilnu. 

"Floki ir vēl nedaudz bēbīša vilniņa, kas ir jāizsukā kārtīgi ārā. Mainoties vilnai, spalvas vienmēr būs vairāk. Pēc tam tās vairs nebūs tik daudz, tikai sezonāli mainīsies kažociņš," ķemmējot Floki, secina grūmere.

Foto: Gints Bāliņš /TVNET

Kādu ķemmi iesaka grūmeris? "Veikalā noteikti jāsaka, kādai šķirnei meklējat ķemmi, - jo, kas der visiem, neder nekam. Ja teiksiet, ka nāk ārā pavilna, veikalā var ieteikt furminatoru. Bet jums to nevajag! Furminators izņem pavilnu, bet bieži saimnieki nemāk ar tiem darboties, un tas beidzas slikti. Var sabojāt ādu un nograizīt netīšām asos matus. Beigās sanāk, ka spalva tiek griezta, nevis noņemta liekā vilna. Tāpēc svarīgi ir konsultēties ar grūmeri, kurš iesaka piemērotāko. Ir variants – striperis. Ar to varam droši iziet cauri, netraumējot akotu.

Bet citādi mājas apstākļos es iesaku vienu kārtīgu metāla ķemmi," konsultē Madara Metāla. 

Foto: Gints Bāliņš /TVNET

Vēl būtiski, ka šajā procesā tiek ne vien attīrīts dzīvnieka kažoks, bet procedūra var novērst arī gremošanas traucējumus, kas rastos, mīlulim pašam mazgājoties un norijot vilnas kamolus.

Cik bieži iesakāms ķemmēt suni? "Mūsu dzīvnieku kopšanas speciālisti rekomendē apmatojumu noņemt vismaz 1-2 reizes nedēļā, procedūru veicot vismaz 10-15 minūtes. Ja ievēro, ka vilna izkrīt vairāk, procedūru var veikt arī biežāk," atbild dzīvnieku kopšanas speciāliste.

Floki mājās tiek ķemmēts, bet, kā vairums suņu, ar ne tik piemēroto ķemmi pavilnai, ko nopirkām veikalā. Sākumā viņam nepatika metāla ķemme, kurai gribējās arī nedaudz iekost, lai pagaršotu, bet grūmeris savu darbu pilda ļoti ātri un suns pie ķemmēšanas pierod viegli. 

Nagu griešana

Nagu griešana ir viena no populārākajām procedūrām, kas jāveic kaķiem un suņiem. Jā, bieži dzīvnieku nagi nodilst paši, piemēram, regulāri pārvietojoties pa asfaltu. Tāpat, ja mājdzīvniekam nagu garums netraucē, to griešana nav obligāta. Savukārt biežāk nagi jāgriež būtu tiem kaķiem un suņiem, kas salīdzinoši maz laika pavada ārpus telpām. Ņem vērā, ka, dzīvniekam regulāri pārvietojoties ar pārāk gariem nagiem, var veidoties nepareiza stāja, kā arī dzīvnieks var just sāpes.

Foto: Gints Bāliņš /TVNET
Foto: Gints Bāliņš /TVNET

"Nagu griešana savam mīlulim vienmēr ir ļoti satraucoša, jo nereti netīšām sanāk iegriezt un tek asinis, kas sabiedē gan saimnieku, gan pašu suni. Mums uz vietas ir speciāls pulveris, kas apstādina asiņošanu, bet mājas apstākļos varētu būt īsta drāma, kad jāmeklē pēc sirdsdrapēm," situāciju raksturo grūmere. Tas arī ir iemesls, kad suņus pie grūmera ved tikai apgriezt nadziņus, jo saimnieki pēc šādas pieredzes baidās to atkārtot. 

Foto: Gints Bāliņš /TVNET
Foto: Gints Bāliņš /TVNET

Bet kā būtu pareizi izmēģināt to mājas apstākļos? "Noteikti radināt suni jau kopš maza kucēna vecuma, ka saimnieks drīkst aiztikt ķepas un nadziņus. Nagi mājās jāgriež katras divas nedēļas – tā saka, bet reāli dzīvē, kad mājās sāk kāds grabināt pa laminātu. Lai neļautu izaugt garam dzīvnadzim, es iesaku apgriezt kaut pa milimetram katru nedēļu. Ja galīgi nevarat pierast pie šķērēm, var iemācīt sunim pierast pie apvīlēšanas, tur sunim jāsaprot, ka tā vibrācija nav drauds," par nagu kopšanu runā Madara Metāla. 

Nagu kopšanai nederēs parastās šķēres, tāpēc ieteicams iegādāties speciālas nagu knaiblītes. Vēlams nagus griezt pēc intensīva treniņa vai rotaļām, kad dzīvnieks jūtas noguris un tam nav tik daudz enerģijas pretoties.

Pēc procedūras paslavē savu mīluli, iedrošini viņu! 

Griežot nadziņus, pie reizes tika izgriezts ārā liekais apmatojums pirkststarpās.

Nagu griešana Floki sākumā darīja nervozu. Lai gan ikdienā viņš ļauj aiztikt ķepas un kutināt starp spilventiņiem, redzot, ka pie ķepām ķeras svešs cilvēks, radās satraukums. Bet Madara lieliski prot runāties ar Floki, un viņš uzticas, ka process nebūs sāpīgs. Kad tika aiztiktas spalvas starp pirkstiem, sākās smilkstēšana un savējo meklēšana. Madara stāsta: kad līdzās nav saimnieka, neesot tik liela drāma. 

Mazgāšanās un fēnošana

Cik bieži jāmazgā mājdzīvnieki? "Tas, cik bieži ir jāmazgā mājdzīvnieks, atkarīgs no tā kažoka garuma un biezuma. Mūsu dzīvnieku kopšanas speciālisti iesaka suņus ar īsu spalvu mazgāt divas reizes gadā, bet suņus ar garu spalvu – vismaz reizi 3 mēnešos," stāsta grūmere. Ja suns tiek mazgāts pārāk reti, tā āda var kļūt pārāk sausa vai taukaina, kā arī var rasties dažādi ādas iekaisumi. Arī pārlieku bieži mīluļa kažoku mazgāt nevajadzētu, jo tādējādi dzīvnieka āda var kļūt sausa. "Piemēram, veterinārārstiem nepatīk, ka suņus lieki mazgā, viņi no medicīnas viedokļa uzskata  jo retāk, jo labāk. Tas tāpēc, lai ādu mazāk kairinātu. Redzi, šampūns izmazgā lielu daļu taukvielu, kas ietauko ādu, lai nerodas blaugznas. Profesionālās frizētavās tiek lietots kondicionieris, kura sastāvā ir eļļa vai tā sastāvs radīts, lai atjaunotu taukvielu balansu. Tā ka neko nenodarām sliktu," skaidro suņu friziere. 

Foto: Gints Bāliņš /TVNET
Foto: Gints Bāliņš /TVNET
Foto: Gints Bāliņš /TVNET
Foto: Gints Bāliņš /TVNET
Foto: Gints Bāliņš /TVNET
Foto: Gints Bāliņš /TVNET

Dažiem mājdzīvniekiem šāda veida ūdens procedūras pat ļoti patīk, tomēr ir šķirnes, kas ūdeni nemīl. Pie mazgāšanas mīluli ieteicams pieradināt jau agrā bērnībā, lai šīs procedūras nesagādātu lieku stresu.

Mazgāšanās Floki šķiet bailīga. Ūdens un dušas plūsma rada izbrīnu. Sāk pīkstēt. Vēlas izkāpt no vannas. Bet Madara, it kā to paredzēdama, saka: "Stop - viss ir labi! Malacis, gudrs suns!" un suns nomierinās. Madara stāsta: ja esi sācis procesu, nedrīksti apstāties un sākt žēlot suni - tad "amats būs rokā" un viņš turpinās smilkstēt un riet. Floki mazgā divas reizes ar speciāliem šampūniem, kā arī iepriekš pieminēto kondicionieri. Īpaši jāpiesargā austiņas, kuras korgijiem vienmēr stāv uz augšu.

Arī fēnošana ir liels pārdzīvojums, kamēr suns pierod pie skaņas un grūmeres žāvēšanas kustībām. Bet šķiet, ka Floki jau ir nedaudz noguris no visa un ļaujas procesam, beigās pat sākot to nedaudz izbaudīt. 

Foto: Gints Bāliņš /TVNET
Foto: Gints Bāliņš /TVNET
Foto: Gints Bāliņš /TVNET
Foto: Gints Bāliņš /TVNET

Suņu frizēšana

Bez regulāras apmatojuma kopšanas neiztiks tādas suņu šķirnes kā pūdeļi, samojedi, kolliji, terjeri un citas, kurām raksturīgs garš un biezs apmatojums. Atkarībā no šķirnes dzīvnieku kopšanas speciālisti rekomendē suni frizēt ik pēc 6-8 nedēļām.

Ziemā to ieteicams darīt retāk, jo dzīvniekam nepieciešams biezāks apmatojums, savukārt vasarā to var darīt biežāk, vienlaikus pasargājot mīluli no pārkaršanas svelmē.

Mājdzīvnieka trimēšana ir kažoka koriģēšana ar trimeri. Šāda procedūra der terjeriem, šnauceriem un citām līdzīgām šķirnēm. Īpaši populāra trimēšana ir šķirnes suņiem, kas piedalās izstādēs, jo trimēts kažoks vislabāk izceļ mājdzīvnieka izskatu un ķermeņa kontūru. Pēc suņa saimnieka vēlēšanās iespējams sagatavot arī īpašu frizūru.

Kas jāņem vērā, ja mīluli izvēlies frizēt pats mājas apstākļos? Iegādājies profesionālus instrumentus un produktus dzīvnieka frizēšanai, kā arī vienmēr pārliecinies, ka skuvekļa asmeņi ir pietiekami asi.

Dzīvniekam frizēšanās process var nebūt tīkams, tāpēc pie tā nepieciešams radināt jau laikā, kad kucēns vai kaķēns ir pavisam mazs. Frizēšanās procedūrai izvēlies klusu vietu, lai mīlulis varētu justies droši.

Pirms frizēšanas mājdzīvnieka kažoku ieteicams izmazgāt, izmantojot speciālu šampūnu un kondicionieri, kas pielāgots tieši tava mīluļa vajadzībām – šķirnei, kažoka biezumam un krāsai. Pēc mazgāšanas apmatojumu rūpīgi izžāvējiet un izķemmējiet. Mājdzīvnieka frizēšana mājas apstākļos nav no vieglākajām – tas prasa gan daudz laika, gan pūļu!

Foto: Gints Bāliņš /TVNET
Foto: Gints Bāliņš /TVNET

Nereti korgijiem aplīdzina "bumbierenes", bet tās vienmēr atstāj, ja plānos ir izstāde. "Bumbierenes ir korgija skaistums! Ja jūs ejat uz izstādēm, šīs bikses neaiztiek, ja neejat, tad bikses var noapaļot uz apaļu dupsīti," stāsta grūmere. Mēs bumbierenes atstājam, un arī astes spalva mums ir vēl jāaudzē, līdz tā prasīs apstrādi. 

Austiņu un actiņu tīrīšana

Arī ausu apskate un, ja nepieciešams, tīrīšana ir grūmera pienākums. Sabiedrībā valda mīts, ka arī zobu apkope ir jāveic grūmerim, bet tas tā nav, tāpat kā arī citas procedūras, kuras ir veterinārārstu pārziņā. "Zobu tīrīšana neietilpst mūsu pienākumos, tāpat kā anālos dziedzerus netīrām. Bet, ja ko aizdomīgu redzam kopšanas procesā, sakām saimniekam. Pat ja mēs zinām, kas būtu jādara, mēs to nedarām, jo mēs nevaram sniegt pirmo palīdzību," stāsta grūmere. 

Foto: Gints Bāliņš /TVNET

Vedam labi audzinātus suņus!

Aizrunājoties par mītiem par grūmera profesiju, Madara atklāj vēl kādu. "Mēs izvērtējam, vai mēs konkrēto suni varam vai nevaram paņemt. Nereti esam arī divi meistari, ja suns ir liels. Ja atnākot suns izrāda agresiju, mēs atsakām. Mēs drīkstam un mums pat ir pienākums atteikt agresīva suņa saimniekam veikt suņa kopšanu. Mēs nekad neriskēsim ar savu un suņa veselību. Te nestrādās - es maksāju, tātad pasūtu mūziku!" stāsta suņu friziere. 

Foto: Gints Bāliņš/TVNET
Foto: Gints Bāliņš /TVNET

Noskaties iepriekšējo video sižetus "Floki jautā" un pieseko mazajam korgijam @diorfloki!

Raksts tapis sadarbībā ar PetCity.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu