Foto Jūrmalā atklāta Rituma Ivanova personālizstāde "Vērotāja laiks"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp

Mākslinieks Ritums Ivanovs, kurš gleznojis divus Latvijas prezidentus, atklājis vērienīgu personālizstādi Mākslas stacijā "Dubulti". Desmit lielformāta portretos redzamas dažādu paaudžu latviešu mākslinieces, bet ogles zīmējumos - pašportreti. "Cilvēkā mēdz būt "liesma", un es to vēroju," saka Ritums Ivanovs. Visi darbi izstādīti pirmoreiz. Aplūko foto no izstādes atklāšanas! 

Portrets ir Rituma Ivanova glezniecības centrā vairāk nekā divdesmit gadus. Viņš ir starp tiem mūsdienu māksliniekiem, kas pievēršas cilvēka sejai, tās plastiskumam un faktūrai, sejas psiholoģiskiem un simboliskiem tulkojumiem.

"Desmit latviešu mākslinieces ar viņu darbiem un fotoportretiem var saukt par Rituma Ivanova kontemplāciju partneriem personālizstādē "Vērotāja laiks": Maija Tabaka, Inta Ruka, Aija Zariņa, Ieva Iltnere, Džemma Skulme, Vija Celmiņa, Mētra Saberova, Dace Lielā, Helēna Heinrihsone un Ieva Epnere. Izstāde ietver meistara un mācekļa simbolismu, kas vairo izstādes feminismu. Desmit mākslinieces pieder meistaru kategorijai kādā no Rituma Ivanova dzīves posmiem. Līdzsvarojot savu lomu vērojumu procesā un no vērotāja kļūstot arī par vērojamo, Ritums Ivanovs zīmē pašportretus ar ogli uz papīra. Gaisma, kas raisa noslēpumu uz āru, ir Rituma Ivanova paņēmiens, kas paceļ visus "Vērotāja laika" personāžus pāri profānajai telpai mītiskos mākslas plašumos," raksta izstādes kuratore ir mākslas zinātniece Inga Šteimane.

"Sarežģītība un vienkāršība nav divas pretējības. Rodoties skaidrībai, izteiksmes līdzekļi pavairojas, nevis samazinās. Cilvēkā mēdz būt "liesma" un es to vēroju. Šajā izstādē es portretu iekustinu, izmantojot divus attēlus,"

saka Ritums Ivanovs.

Fotoreālisms, popārts un opārts (optiskā māksla) ir 20. gs. otrās puses modernās mākslas parādības, kas ietekmējušas Rituma Ivanova glezniecību, bet liela nozīme ir arī klasikai (piemēram, Rembrantam). Mākslinieks pieder pie paaudzes, kurai nenācās būt antisociālistiskiem.

Ritums Ivanovs ir dzimis 1968. gadā Cēsīs. Ieguvis izglītību Jaņa Rozentāla Mākslas skolā (1980-1987), Latvijas Mākslas akadēmijā (1987-1994, MA-1996) un Humbolta Universitātē ASV (1994-1995).

Rituma Ivanova personālizstāde "Vērotāja laiks"
Rituma Ivanova personālizstāde "Vērotāja laiks" Foto: Jānis Škapars/TVNET

Mākslas stacija "Dubulti" ir Eiropā vienīgā profesionālā izstāžu zāle, kas atrodas funkcionējošā stacijā. Projekts īsteno sabiedriskās telpas pārklājfunkcionalitāti. Mākslas stacija "Dubulti" veido labāko Latvijas mākslinieku personālizstādes un konceptuālus projektus, pievēršot uzmanību mākslas un skatītāja dialogam. Programma īstenota ar Jūrmalas pilsētas domes atbalstu. Mākslas stacijas "Dubulti" izveidotāja un vadītāja ir mākslas zinātniece Inga Šteimane.

Rituma Ivanova personālizstādi "Vērotāja laiks" Mākslas stacijā "Dubulti" atbalsta Jūrmalas pilsētas dome, Valsts Kultūrkapitāla fonds un Groglass.

Ieeja izstādē un pasākumos Mākslas stacijā "Dubulti" bez maksas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu