Foto ⟩ No Lielupes līdz Ķemeriem: Jūrmalā iededzies Latvijā garākais Gaismas ceļš (15)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Sveicot Latviju valsts svētkos, Jūrmala šodien 20.reizi tiek iedegts garākais Gaismas ceļš Latvijā, informēja pašvaldībā.

Vairāk nekā 11 000 sveču izgaismots ceļš vijas cauri visai pilsētai no Lielupes līdz pat Ķemeriem.

Gaismiņu iedegšana sākās plkst.16.30; sveču gaismiņas aicināti iedegt kā jūrmalnieki, tā arī pilsētas viesi.

Gaismas ceļu pilsētas centrālajā ielā papildina sveču izgaismota Jomas iela. Svētku sveicienā gājēju ielā no svecēm ir izveidotas latviešu rakstu zīmes - Saule, Auseklis un Austras koks.

Gaismas ceļa tradīcija Jūrmalā sākās 2002.gadā. Tolaik pilsētas galvenās mākslinieces Intas Maldupes sākotnējā iecere bija iedegt sveces Lāčplēša dienā un lāpu gājiena laikā novietot tās Raiņa ielas malā līdz ieejai Slokas baznīcā. Sveču iedegšana, kas sākās, pieminot brīvības cīnītājus, ir izaugusi par vērienīgu un ģimenisku Gaismas ceļa tradīciju jau 20 gadu garumā. Nākamajos gados Gaismas ceļš tika veidots Latvijas valsts proklamēšanas dienā - 18.novembrī.

Jūrmalas īpašais ģeogrāfiskais novietojums - teritorijai izvijoties cauri Jūrmalas apkaimēm teju 30 kilometru garumā - bija pamudinājums uzsākt senākā un garākā Gaismas ceļa veidošanu, gaismeklīšus izvietojot centrālās ielas malā.

Sākotnēji 100 kūpošas vēja sveces Jūrmalas skolu audzēkņi, skolotāji un bērnu vecāki izkārtoja centrālās ielas posmā no Dzintaru pārvada līdz Dubultu laukumam. Ar laiku tradīcijai pievienojās jūrmalnieku ģimenes un arī pilsētas viesi, izgaismojot arvien garāku centrālās ielas posmu, līdz Gaismas ceļš jau vairākus gadus vijas no Lielupes līdz pat Ķemeriem.

Kopš 2016.gada to papildina sveču ceļš Jomas ielā, gaiši un rakstaini izgaismojot Jūrmalas gājēju ielu. 2018.gadā, atzīmējot valsts simtgadi, Gaismas akciju Dubultu Kultūras kvartālā uzsāka Jūrmalas Mākslas skolas, Jūrmalas Mūzikas vidusskolas audzēkņi un pedagogi un Jūrmalas Centrālās bibliotēkas pārstāvji, savā pagalmā veidojot sveču izgaismotu Latvijas kontūru.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu