Polijas ārsts: ir gadījumi, kad migranti paši cenšas sevi savainot (18)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SCANPIX

Polijā, Hajnovkas slimnīcā, kas atrodas netālu no robežas ar Baltkrieviju, kopš augusta ir ārstēti vairāk nekā 200 migranti, pēdējā nedēļā ap 20, kurus šurp nogādā robežsardze. Slimnīcas galvenais ārsts Latvijas Televīzijai (LTV) stāsta par hospitalizētajiem migrantiem.

Hajnovkas slimnīcas medicīniskais direktors Tomašs Musjuks stāsta, ka lielākajai daļai ievesto pacientu nekas nekaiš, taču daži ir novārguži un ļoti pārsaluši. "Viņiem tikai jāpārbauda veselības stāvoklis. Jāsasildās, jānomaina drēbes. Daži gadījumi ir ar kaulu lūzumiem. Ir arī tādi, kas paši ir sakāvušies savā starpā."

Visvairāk pacientu esot no Irākas, it īpaši kurdi, bet arī sīrieši, somālieši un citi. Viņi ļoti baidās, ka tiks sūtīti atpakaļ uz Baltkrieviju.

Ārsts stāsta, ka pacienti ļoti lūdz, lai viņiem palīdz un lai patur slimnīcā iespējami ilgāk, un viņi ļoti nevēlas doties atpakaļ uz Baltkrieviju.

"Viņi saka, ka tur viņus ar varu grūda pāri robežai un spārdīja ar kājām."

Taču slimnīca to nevar ietekmēt, jo migrantus apsargā policija un arī pandēmijas dēļ gultas ir jāatbrīvo Covid-19 slimniekiem. Tādēļ, kad migrantiem slimnīca jāatstāj, doma par nonākšanu atpakaļ Baltkrievijā dzenot viņus izmisumā.

Ārsts norāda, ka ir bijuši gadījumi, kad migrantiem sākas panika, un viņi paši cenšas sevi savainot.

Pēc ārsta rīcībā esošajās informācijas, izārstētie migranti tālāk tiek nogādāti migrantu centros.

Jau ziņots, ka Polijas drošības spēki otrdien aizturējuši 45 migrantus, kas mēģinājuši iekļūt valstī no Baltkrievijas, piektdien pavēstīja Polijas Robežsardzes preses pārstāve, piebilstot, ka aizturētie bijuši daļa no divām lielākām migrantu grupām, kas apmētājuši robežsargus ar akmeņiem un pielietojuši asaru gāzi.

Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

Savukārt kopš pagājušās pirmdienas notiek masveidīgi migrantu mēģinājumi no Baltkrievijas puses vardarbīgi ielauzties Polijas teritorijā.

Eiropas Savienība apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu