Video ⟩ LTV: Nav pierādījumu, ka deltu varētu nomainīt vēl bīstamāks Covid-19 paveids (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Latvijā šobrīd dominē kovidu izraisošā vīrusa paveids ir delta. Lai gan līdz šim atrasts arī delta plus paraugs, kas iepriekš bija fiksēts Lielbritānijā, zinātnieki norādīja, ka pašlaik nav pierādījumu, ka varētu parātīties kāds vēl lipīgāks vai bīstamāks paveids. Pagaidām vīruss neveido mutācijas, kas apietu izstrādātās vakcīnas, vēsta LTV raidījums "Panorāma". 

Biomedicīnas pētījumu centrā un Nacionālā references laboratorijā nonāk daļa Covid-19 pozitīvo analīžu paraugu, kur tie tālāk tiek sekvencēti jeb atšifrēti, tādējādi nosakot vīrusa celmu, paveidu.

Tādā veidā zinātnieki uzrauga, vai Latvijā nenonāk kādi jauni vīrusa paveidi. Kā, piemēram, salīdzinoši nesen Latvijā konstatētais delta plus paveids.

"Jāsaka, ka arī mums Latvijā ir divi varianti atklāti salīdzinoši nesen, bet nu, protams, liels jautājums, vai tas vispār ir bīstamāks, to rādīs tuvākā nākotne,"

sacīja Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra Zinātniskās padomes priekšsēdētājs Jānis Kloviņš.

Viņš norāda, ka ar deltas īpatsvaru savā ziņā ir īpatnēji, jo cilvēku vidū tas ir praktiski simtprocentīgi. "Un kāpēc es saku cilvēku vidū, kad vienīgais avots, no kurienes mums nāk cits variants, nevis deltas variants, ir ūdeles."

Viņš minēja, ka šīs pašas minētās ūdeles vēl septembrī un oktobrī bija inficējušas cilvēkus. Vienlaikus norādot, ka laboratoriju secinātais ir tikai neliela daļa no lielās bildes, ko gabalu pa gabaliņam liek kopā epidemiologi.

Plašāk skaties sižetā!

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu