Video ⟩ Rītabuļļos izskalots sena kuģa vraka gabals (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Spēcīgā vētra šorīt izskalojusi vēl vienu vērtīgu atradumu Rīgas Rītabuļļu pludmalē. Tā ir daļa no kāda sena kuģa vraka, vēsta LTV „Panorāma”. Tas ir līdzīgs fragmentiem, kādi tika izskaloti vēl pavisam nesen oktobra sākumā un arī 2018. gadā.

Senā kuģa atliekas Rītabuļļu krastā šorīt pamanījis kāds vietējais iedzīvotājs. Šis atradums jau ieinteresējis Latvijas vēsturniekus.

Rītabuļļu pludmalē un tās apkārtnē šis nav pirmais šāda veida atradums. Vairākus metrus garais fragments varētu būt no ozolkoka. Tāpat kā 2018.gadā izskalotais vraks tas savienots ar koka tapiņām. Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā stāsta, ka šādi risinājumi raksturīgi ļoti seniem kuģiem.

Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeja vēsturniece Irēna Strēle LTV norāda, ka muzeju tas ieinteresējis tieši savienojumu dēļ. Ja tiek izskaloti jaunie mūsdienu kuģi vai laivas, šīs savienojumu vietas ir naglas vai skrūves. Bet, ja tās ir koka tapas, tad tas varētu būt 19 gadsimts vai arī viduslaiki, vai pat vēl senāki laiki.

Muzeja ekspozīcijā ir kāds kuģis, kura nogrimšana datēta ar 13. gadsimta sākumu. Arī tam bijušas koka tapas.

Irēna Strēle norāda, ka bez uzmanības šo informāciju nevar atstāt, jo atradums var izrādīties ļoti sens. Muzejā šo atradumu dēvē par vēl vienu dāvanu Latvijas dzimšanas dienas nedēļā un sola to bez uzmanības neatstāt.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu