Arhitekts K. Bedrītis: Arī padomju tipveida ēka var būt cēla

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Saglabāt vai nojaukt? Diskusijas par to, ko iesākt ar padomju laika mantojumu - tipveida dzīvojamajām mājām - ir nerimstošas. Turklāt, ēkām nolietojoties un tuvojoties ekspluatācijas termiņa beigām, šī kļūst par arvien aktuālāku problēmu. Līdzšinējā pieeja šo ēku atjaunošanā aprobežojusies ar nosiltināšanu un pārkrāsošanu, taču, kā norāda attīstītāji, jaunais projekts Rīgā, Teikā ar nosaukumu "Burtnieku nams" pierāda, ka ēku var pārveidot arī tā, lai nams harmoniski papildinātu vēsturisko apkaimi.

Piecstāvu ēka, kas celta 1960.gadā kā dienesta viesnīca, iepriekš bija tipiska padomju laika māja, kādas sastopamas daudzviet Latvijā. Uzņemoties to modernizēt, ēkas attīstītāji nolēma uzdrīkstēties un izvēlēties it kā pašsaprotamu, bet Latvijai vēl neraksturīgu pieeju - ēku pārveidot tā, lai tā stilistiski iederētos apkaimes pirmskara apbūvē.

Foto: Publicitātes foto

“Iepriekšējā variantā ēkai bija gara ķieģeļu fasāde, kas radīja nospiedošu, milzīga vienmuļa apjoma efektu. Mērķis bija pārveidot to par namu, kas izraisa asociācijas ar ko nopietnu un cēlu, Teikas apkaimē iederīgu dzīvojamo namu,” projekta vīziju skaidro arhitekts Kārlis Bedrītis.

Fasāde veidota pieskanīga citām šeit esošām dzīvojamām pirmskara mājām - pelēkos un brūnos toņos, pievienojot pilastrus un vizuāli nodalot cokola stāvu, kas arī raksturīgi šīs vietas apbūvei. Rezultātā panākts arhitektoniski gaumīgs, Rīgas vēsturiskajai apkaimei iederīgs nams un sakārtots īpašums.

Foto: Publicitātes foto

Domājot par iemītnieku ērtībām, “Burtnieku nama” attīstītāji iekārtojuši plašu un zaļu pagalmu, kas ir pilnībā slēgts un pieejams tikai nama iedzīvotājiem. Pagalmā ir bērnu rotaļu laukums, velosipēdu novietnes, soliņi, kā arī izveidotas autostāvvietas, kuras iespējams iegādāties kopā ar dzīvokli.

Katram pirmā stāva dzīvoklim ir pieejama arī sava nodalīta zaļā zona. To var izmantot gan kā apzaļumotu terasi, gan kā mazdārziņu. Citu no citas tās atdala apstādījumi, kas ar laiku izveidos dzīvžogus un kopējo pagalmu padarīs vēl zaļāku. “Lai arī atrodamies pilsētā, šis būs lielisks ieguvums gan jaunām ģimenēm, gan ikvienam, kurš alkst pēc sava zaļā stūrīša,” papildina nama attīstītāji.

Foto: Publicitātes foto
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu