Lūsis komentē ⟩ Kāpēc Tomam Lūsim nav svēts nekas? (7)

Toms Lūsis
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Manuprāt, spēcīgam ziņu portālam ir ne tikai pirmajam jāziņo par aktualitātēm, bet arī aktīvi jāiestājas par sabiedrības kritiskās domāšanas prasmju asināšanu. Jo lasīt māk teju vai katrs, bet apstrādāt uzņemto informāciju un izdarīt kaut cik adekvātus secinājumus – tikai neliela daļa.

Tieši šā iemesla dēļ cenšos apskatīt visdažādākās tēmas, provokatīvi žonglēt ar neērtiem faktiem un jautājumiem, izgaismot nejēdzības, piedāvājot par to visu savu redzējumu un aicinot lūkoties nedaudz tālāk par kāda kārtējo skaļo izteikumu.

Viss tālākais paša lasītāja ziņā – piekrist vai nepiekrist, pasmieties vai apvainoties un rakstīt draudu vēstules, sūdzības ētikas komisijai, prasības tiesai. Tā kā saņemto reakciju spektrā man izdevies savākt pilnu “BINGO”, droši vien kaut ko daru pareizi un viedokļraksti rezonē.

Ass un provokatīvs viedoklis savā ziņā ir gluži kā melnais humors – kolīdz kāds saka: “Vispār jau man patīk melnais humors, bet šoreiz bija par traku”, ir skaidrs, ka joks vienkārši trāpījis kādā sāpīgā punktā. Kāds ir sajūsmā par vakcīnu noliedzēju apsmiešanu, bet apvainojas, kad tiek ironizēts par kādu no nacionālajiem Jāņiem.

Citam patīk ironija par nejēdzībām valsts pārvaldē, bet sāp sirsniņa, kad viņu nosauc par homofobu. Bet viedoklim, gluži kā labam humoram, nav nevienam jāizdabā. Tāpēc – ja kādu vēl neesmu paspējis aizskart un aizvainot, agrāk vai vēlāk tas, visdrīzāk, tomēr notiks.

Tiešsaistes žurnāls KLIK gaisā jau gadu. Šis gads pagājis ļoti ātri, un nu jau var atskatīties un izvērtēt, kas tieši lasītājiem gājis pie sirds vislabāk. Kā jau tas piedien gada beigām, sastādīju savu lasītāko rakstu topu.

5. Godpilnajā piektajā vietā raksts par eitanāzijas legalizāciju Latvijā: “Veselā saprāta eitanāzija. Kas notiek, kad valstī lēmumus pieņem idioti?” Par to, kā sekulārā valstī lēmumus par valstiski svarīgiem jautājumiem palīdz pieņemt mācītāji.

4. Vietu augstāk bijušā valsts prezidenta Ulmaņa epopeja ar auto izkrāpšanu: “Kā Ulmanis apgāja Ministru kabineta noteikumus, lai tiktu pie šerpa vāģa”. Kāpēc gan pašam pirkt Land Cruiser, ja var apčakarēt valsti un dabūt to bez maksas?

3. Protams, pandēmijas laikā īpaši karsta bija arī vakcinācijas tēma. Lai raksti par vakcinēšanos neaizsistu lielāko daļu no topa, trešajā vietā izcelšu tikai vienu: “Kā piespiest cilvēkus vakcinēties, nepārkāpjot viņu tiesības būt stulbiem?”

2. Otrajā vietā raksts: “Netiklā Eirovīzijas dziesma, kas grauj latvisko dzīvesziņu”. Par to, kā puritāniskā Latvijas sabiedrība vēlējās atcelt Samantu Tīnu, jo... viņas Eirovīzijas dziesmas klipā bučojās meitenes.

1. Visbeidzot, godpilnajā pirmajā pozīcijā, tuvākos sekotājus pārspējot vairāk nekā uz pusi, uzvarētājs: “Slavens nenozīmē gudrs: pēdējā laika stulbākie pašmāju slavenību veikumi sociālajos tīklos”.

Uzvara visnotaļ likumsakarīga, jo ir tikai viena lieta, kas vairumu interneta lietotāju interesē vairāk par slavenību ikdienas izdarībām, – tās ir viņu neveiksmes. Protams, ne visi spēj norīt realitātes tabletes, kad kāds no viņu elkiem padarījis sevi par apsmieklu, tāpēc pēc šī raksta publicēšanas vairāki Maira Brieža fani draudēja mani piekaut. Acīmredzot bija nobažījušies, ka Mairis pats netiktu galā.

Lai vai kā, domāju, ka lasītājs, kurš ir gatavs abonēt maksas pakalpojumu, orientējas internetā un zina, kādu informāciju vēlas saņemt. Tieši tāpēc, ja kāds ir kļuvis par tiešsaistes žurnāla KLIK abonentu manu rakstu dēļ, cenšos, lai jaunākais saturs neliktu vilties un būtu tieši tik ass, cik asu to vēlaties. Pat ja dažkārt mūsu viedokļi nesakrīt, tevi, mans dārgais lasītāj, es uzskatu par elitāra kluba biedru, kurš saņem vairāk nekā citi – parastie lasītāji.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu