Covid-19 krīzē cietušas Krievijas spiegošanas aktivitātes, secina Čehijas izlūkdienests (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Krievijas spiegošanas aktivitātes Čehijas teritorijā cietušas Covid-19 pandēmijas dēļ 2020. gadā ieviesto pārvietošanās ierobežojumu rezultātā, otrdien apliecināja Čehijas izlūkdienests.

"Tradicionālajās interešu jomās, tādās kā politika vai akadēmiskā joma, iespējas nodot izlūkinformāciju" sarukušas Covid-19 krīzes ierobežojumu dēļ, teikts Čehijas Drošības informācijas dienesta (BIS) gada ziņojumā.

Tomēr Krievijas interese par kontaktiem ar prokrieviskiem un sistēmas oponentu elementiem palielinājusies, norādīja BIS.

"Krievijas mērķis ir izmantot Čehijas teritoriju, lai piekļūtu Čehijas pilsoņiem, bet arī lai veidotu kontaktus ar ārvalstu pilsoņiem," teiks ziņojumā.

Krievija arī turpinājusi kiberuzbrukumus Čehijas mērķiem.

Saistībā ar Ķīnu saglabājas "sarežģīti pieaugoši izlūkošanas draudi", spiegiem izmantojot darbību diplomātijā un žurnālistikā kā aizsegu, norādīja BIS.

"Ķīnas izlūkošanas aktivitātes visintensīvākās bija politikas, kā arī zinātnes un tehnoloģiju izspiegošanas jomās", teikts ziņojumā.

Līdz ar pretestību pret Covid-19 krīzes ierobežojumiem Čehijā pastiprinājusies "Covid-19 noliedzēju kustība", tās sekotājiem apšaubot valdības īstenoto pasākumu vajadzību un pašas slimības nopietnību, norādīja BIS.

"Tā saistīja neapmierinātos Čehijas pilsoņus ar Čehijas dezinformācijas kopienu," pavēstīja BIS. "Kaut arī dezinformācija un sazvērestības teorijas skāra plašāku sabiedrību nekā parasti, Covid-19 noliedzēju kustībai nebija sekmju attiecībā uz sabiedrības mobilizāciju."

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu