Centrālajai vēlēšanu komisijai piešķirti papildu 3,5 miljoni eiro (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens / LETA

Saeima otrdien, 23. novembrī, atbalstīja papildu finansējuma piešķiršanu nākamā gada budžetā 3 504 746 eiro apmērā Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) 14. Saeimas vēlēšanu nodrošināšanai, portālu TVNET informēja CVK pārstāve Līva Laizāne.

Kā uzsvēra Laizāne, pavisam CVK 2022. gada budžetā piešķirti līdzekļi 8 057 057 eiro apmērā, no kuriem 6 293 182 eiro iekļauti budžeta programmā “Saeimas vēlēšanas”, bet 1 763 875 eiro – budžeta programmā “Vispārējā vadība”. 2022. gada Saeimas vēlēšanu nodrošināšanai piešķirtais finansējums veido 4,76 eiro vienam vēlētājam.

CVK pārstāve informēja, ka no papildus piešķirtā finansējuma 1 909 875 eiro plānots izlietot, nodrošinot konkurētspējīgu atalgojumu pašvaldību vēlēšanu komisiju un vēlēšanu iecirkņu komisiju locekļiem un darbiniekiem un palielinot ēdināšanas izdevumu kompensāciju vēlēšanu iecirkņu komisiju locekļiem balsošanas un balsu skaitīšanas dienā.

Pašvaldību vēlēšanu komisiju un vēlēšanu iecirkņu komisiju locekļu darba tarifa stundas likmes 2022. gada Saeimas vēlēšanās atkarībā no vēlēšanu komisijas veida un vēlēšanu iecirkņa lieluma būs iespējams palielināt komisijas priekšsēdētājam robežās no 7,78 līdz 11,97 eiro, vēlēšanu komisijas sekretāram – robežās no 7,00 līdz 10,10 eiro un komisijas loceklim – robežās no 6,00 līdz 7,78 eiro. Salīdzinājumam 2018. gada Saeimas vēlēšanās vēlēšanu iecirkņa komisijas locekļa darba stundas tarifa likme bija 2,70 eiro, kas jau ir zemāka par 2021. gada minimālo darba tarifa stundas likumi, un ar šādu atalgojumu piesaistīt nepieciešamās kvalifikācijas speciālistus darbam vēlēšanu iecirkņos 14. Saeimas vēlēšanās vairs nebūtu iespējams.

Savukārt vēlēšanu iecirkņu komisiju locekļu ēdināšanas izdevumu kompensāciju papildus piešķirtā finansējuma ietvaros būs iespējams palielināt no līdzšinējiem 5,69 eiro dienā līdz 8 eiro dienā, pielīdzinot šīs kompensācijas apmēru Latvijā noteiktajam komandējuma dienas naudas apmēram.

CVK pārstāve atzīmēja, ka 804 878 eiro no papildus piešķirtā finansējuma plānots izlietot Vēlēšanu vadības sistēmas Saeimas vēlēšanu moduļa iegādei CVK īpašumā, bet 789 993 eiro – lai nodrošinātu šīs sistēmas darbību, tehnisko pavadīšanu un lietotāju atbalstu 14.Saeimas vēlēšanās. Vēlēšanu vadības sistēma vēlēšanās nodrošina kandidātu sarakstu sagatavošanu, iesniegšanu un publicēšanu, vēlēšanu zīmju maketu sagatavošanu, vēlēšanu gaitas dokumentēšanu vēlēšanu iecirkņos Latvijā un ārvalstīs, vēlētāju aktivitāšu apkopošanu un publiskošanu, vēlēšanu zīmju skenēšanu, vēlēšanu rezultātu apkopošanu un publicēšanu, balsu skaitīšanas protokolu sagatavošanu. Kandidātu sarakstu iesniegšanas un vēlēšanu laikā tiek nodrošināts arī atbalsts sistēmas lietotājiem - kandidātu sarakstu gatavotājiem, deputātu kandidātiem, pašvaldību vēlēšanu komisijām un vēlēšanu iecirkņu komisijām Latvijā un ārvalstīs.

Salīdzinot ar 2018. gada Saeimas vēlēšanām, papildu 470 569 eiro CVK nākamā gada budžetā atvēlēti arī tiešsaistes vēlētāju reģistra nodrošināšanai Latvijas un ārvalstu vēlēšanu iecirkņos. Tiešsaistes vēlētāju reģistrs ļaus atteikties no spiedoga izdarīšanas pasē par dalību vēlēšanās, vienlaikus saglabājot iespēju balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī.

Līdz ar to Saeimas vēlēšanās bez papildu administratīvā sloga varēs piedalīties arī vēlētāji, kuru rīcībā ir tikai personas apliecība, bet nav pases. Iepriekš šiem vēlētājiem, lai piedalītos vēlēšanās, bija jāizņem vēlētāja apliecība. Tāpat, kā skaidro CVK, tiešsaistes vēlētāju reģistra ieviešana Saeimas vēlēšanās ievērojami atvieglos vēlētāju ārvalstīs iespējas pieteikties balsošanai pa pastu, jo, piesakoties pasta balsošanai, vairs nevajadzēs uzrādīt pasi, lai saņemtu spiedogu. Pieteikties pasta balsošanai būs iespējams, nosūtot vēlēšanu komisijai parakstītu iesniegumu, vai elektroniski Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes vēlētāju reģistra e-pakalpojumā.

Jau ziņots, ka 14. Saeimas vēlēšanas notiks 2022. gada 1. oktobrī.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu