Video ⟩ LM diskutē par iecerēto iespēju - aprūpētāja atvaļinājumu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Labklājības ministrija sadarbībā ar sociālajiem partneriem – biedrībām "Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība" un "Latvijas Darba devēju konfederācija" – rīkoja tiešsaistes diskusiju par darba un privātās dzīves līdzsvaru “Iespēja īslaicīgi aprūpēt vai atbalstīt tuvinieku – kas jāzina par aprūpētāja atvaļinājumu?”. 

Lai dotos palīgā vecākiem vai vecvecākiem apmeklēt ārstu, sniegtu atbalstu vai aprūpētu tuviniekus medicīnisku iemeslu dēļ, šobrīd darbiniekiem visbiežāk draudzīgi jāvienojas ar darba devēju vai arī jāizmanto bezalgas atvaļinājuma vai slimības lapas sniegtās iespējas. Taču jau no 2022. gada 2. augusta darba ņēmējiem būs tiesības uz piecu darba dienu ilgu aprūpētāja atvaļinājumu kalendārā gada laikā. Šīs piecas darba dienas būs pieejamas tiem darbiniekiem, kas personīgi aprūpē vai atbalsta tuvinieku vai citu cilvēku, ar kuru dzīvo vienā mājsaimniecībā un kuram nopietna medicīniska iemesla dēļ ir nepieciešama būtiska aprūpe vai atbalsts.

Diskusija iepazīstinās ar gaidāmajām pārmaiņām, norādot kādus ieguvumus un izmaiņas jaunais regulējums piedāvās darbiniekiem un darba devējiem. Tajā apspriedīs šādus jautājumus:

- Kas ir aprūpētāja atvaļinājums un kāpēc tas ir nepieciešams?

- Kas ir aprūpējamie un kas šobrīd uzņemas rūpes par tuvajiem Latvijā?

- Kādi būs ieguvumi no aprūpētāja atvaļinājuma ieviešanas gan darbiniekiem, gan darba devējiem?

Diskusijā piedalīsies Latvijas Darba devēju konfederācijas drošības un veselības aprūpes eksperts Pēteris Leiškalns, SIA “Latvijas Mobilais Telefons” viceprezidente un valdes locekle Laura Keršule, sociālantropoloģe Anna Žabicka, PEP mamma un biedrības “Tēvi” vadītāja Elīna Kļaviņa un SIA “Liepājas RAS” valdes loceklis Normunds Niedols.

Šī būs diskusiju cikla #dzīvolīdzsvarā trešā diskusija, savukārt nākamā – “Līdzsvars privātajā un profesionālajā dzīvē – sociālā vēlamība vai reāla rīcība?” – notiks 2. decembrī plkst. 12.00. Pēc katras diskusijas būs pieejams arī tās videoieraksts.

Diskusiju ciklu finansē Eiropas Savienības programma "Tiesības, vienlīdzība un pilsonība" (2014–2020) projekta Nr. 881676-B4A "Līdzsvars visiem (B4A)" ietvaros.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu