Zālamana Salu galvaspilsētā demonstranti aizdedzina ēkas un izlaupa veikalus (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Zālamana Salu galvaspilsētā Honiarā ceturtdien izcēlās jaunas nekārtības dienu pēc tam, kad demonstranti bija mēģinājuši ieņemt parlamentu un gāzt premjerministru Manasi Sogavari.

Pēc trešdien notikušajām nekārtībām tika noteikta komandantstunda, bet protestētāji to ignorēja un atkal izgāja ielās, uzbrūkot policijai un uzņēmumiem Honiaras ķīniešu kvartālā.

Honiaras iedzīvotājs, kurš vēlējās palikt anonīms, stāstīja, ka policija ir izveidojusi blokposteņus, tomēr nekārtības turpinājās vairāk nekā 24 stundas pēc to sākuma.

Vietējie mediji ziņoja, ka protestētāji izlaupa veikalus, bet policija pret viņiem lieto asaru gāzi. Citi aculiecinieki stāstīja, ka notiek uzbrukumi uzņēmumiem, kas pieder ķīniešiem.

Vairāki simti demostrantu trešdien aizdedzināja ēkas, tai skaitā policijas iecirkni, un izlaupīja veikalus, bet pēc tam devās gājienā uz parlamentu, pieprasot premjera Manases Sogavares atkāpšanos.

Premjers nekavējoties noteica komandantstundu Honiarā. Viņš nosauca nekārtības par "bēdīgu un neveiksmīgu notikumu ar mērķi gāzt demokrātiski ievēlētu valdību" un solīja, ka atbildīgie "tiks tiesāti un sastaps pilnu likuma bardzību".

Ir ziņots, ka vairums protestētāju bija no kaimiņos esošās Malaitas salas. Malaitas iedzīvotāji ilgi ir sūdzējušies, ka centrālā valdība viņus atstāj novārtā, un bija stingri pret Zālamana Salu lēmumu 2019.gadā izveidot diplomātiskās attiecības ar Ķīnu, pārtraucot tās ar Taivānu.

Opozīcijas līderis Metjū Vale aicināja premjeru atkāpties un paziņoja, ka "36 stundu komandantstunda ir vēl viena reakcionāra atbilde, kas nav risinājums pašreizējai situācijai".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu