Ķīnas dzimstības rādītāji sarukuši līdz rekordzemam līmenim (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Ķīnas dzimstības rādītāji pērn sarukuši līdz rekordzemam līmenim, vairojot satraukumu par demogrāfisko krīzi, kas darbaspēka straujās novecošanās rezultātā draud ar ekonomikas izaugsmes palēnināšanos.

Gandrīz 40 gadus Pekina uzturēja pretrunīgi vērtēto "viena bērna politiku", kuras mērķis bija iegrožot iedzīvotāju skaita pieaugumu.

Taču 2016.gadā, pieaugot bažām par darbaspēka novecošanos un ekonomikas stagnāciju, Ķīna no tās atkāpās un atļāva ģimenēm uzņemties divu bērnu audzināšanu.

Šogad Ķīna pārgāja jau uz "trīs bērnu politiku".

Tomēr, pieaugot dzīves dārdzībai un sievietēm arvien patstāvīgāk pieņemot lēmumus par ģimenes plānošanu, tas nav devis rezultātus.

Pērn reģistrētas 8,52 dzemdības uz 1000 iedzīvotājiem, liecina pagājušajā nedēļā publicētā 2021.gada Statistikas gadagrāmata, un tas ir zemākais rādītājs kopš 1978.gada, kad Ķīna sāka Statistikas gadagrāmatas izdošanu, bet saskaņa ar Nacionālā statistikas biroja datiem - zemākais rādītājs kopš 1949.gada, kad tika dibināta komunistiskā Ķīnas Tautas Republika.

Tas ir arī vērā ņemams kritums salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, kad tika reģistrēta 10,41 bērna dzimšana uz 1000 iedzīvotājiem.

Turklāt saskaņā ar Statistikas gadagrāmatu pērn reģistrēto laulību skaits sarucis līdz zemākajam līmenim pēdējo 17 gadu laikā, un savas attiecības oficiāli noformēt pagājušajā gadā izšķīrušies tikai 8,14 miljoni pāru.

Tajā pašā laikā pirmo reizi pēdējo 30 gadu laikā sarucis arī šķiršanās gadījumu skaits, jo 2020.gadā tika ieviests obligātais 30 dienu ilgais "atdzišanas periods" pirms šķiršanās.

Statistikas gadagrāmata liecina par daudzām sociālajām tendencēm, kas izsauc varasiestāžu satraukumu, liekot tai atgriezties pie sociāli konservatīvas dienaskārtības, uzsverot sievietes sievas un mātes lomu sabiedrībā.

Kārtējā tautas skaitīšana, kas tiek veikta reizi desmitgadē un kuras rezultāti tika publiskoti maijā, liecina, ka Ķīnas iedzīvotāju skaita pieaugums sasniedzis zemāko tempu kopš pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem.

Cenšoties palielināt dzimstību, varasiestādes septembrī nāca klajā ar aicinājumu samazināt abortu skaitu, ja tie nav "medicīniski nepieciešami".

Tajā pašā laikā par sabiedrībā valdošajiem noskaņojumiem, piemēram, liecina kāds ieraks sociālajā tīklā "Weibo".

"Manuprāt kaķa audzināšana ir tik grūta, nemaz nerunājot par precēšanos un bērnu dzemdēšanu," žēlojas kāda tīmekļa lietotāja, piesaistot 140 miljonu citu lietotāju ievērību.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu